Nem jutott be a parlamentbe az MKP!

A szombati szlovákiai választások végeredményét illetően több párt esetében is nagyot tévedtek az exit poll felmérések. Ugyanis a szavazatok teljes feldolgozottsága mellett a pozsonyi Statisztikai Hivatal nem hivatalos adatai szerint a Robert Fico vezette Smer nyerte a szombati szlovákiai parlamenti választásokat, a vártnál nagyobb, 34,8 százalékos támogatottsággal.

A voksolások legnagyobb meglepetése, hogy nem jutott be a képviselőházba a Magyar Koalíció Pártja (4,3). miként a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS- 4,3) sem. Csáky Pál, az MKP elnöke és a háromszoros szlovák exkormányfő Meciar több mint húsz esztendő után távozik a nagypolitikából.

Második helyen a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ – 15,4), a harmadikon pedig a tavaly alakult Szabadság és Szolidaritás (SaS) végzett (12,4). A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalomra (KDH) a szavazók 8,5 százaléka voksolt. Jól szerepelt az alig egy éve alapított Híd-Most (8,1). A parlamentbe valószínűleg a  Szlovák Nemzeti Párt ( SNS- 5,1) is bejutott. A részvételi arány 58,83 százalékos volt.

Vasárnap hajnalban Robert Fico sajtótájékoztatón közölte, hogy ha győztes pártként kormányalakítási megbízást kapnak a szlovák államfőtől, akkor megpróbálnak kétpárti koalíciót tető alá hozni. 'Ha ez nem sikerül, akkor készek vagyunk kemény ellenzékként politizálni tovább' - tette hozzá. Kormányalakításra csak akkor lenne esélye a Smernek, ha valamelyik eddigi ellenzéki párttal egyezségre jutna, ezt a lehetőséget azonban az érintettek egyelőre kizárták.

Iveta Radicová, az SDKÚ listavezetője érdeklődésünkre közölte, hogy már vasárnap szeretne találkozni a leendő jobbközép koalíciós pártok vezetőivel: Richard Sulíkkkal, az SaS, Ján Figellel, a KDH és Bugár Bélával, a Híd elnökével. Politológusok szerint elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatók, mert főleg a konzervatív szlovák kereszténydemokraták és a liberális SaS – többek között a homoszexuálisok partneri kapcsolatainak legalizálását támogató - programjai között számottevő különbségek vannak.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla örömét fejezte ki, a hogy a párt értékrendje, különösen a szlovák-magyar párbeszéd fontossága ekkora támogatottságot kapott. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az MKP bukásáról, ezt válaszolta: -Öszintén sajnálom, de ez a jelenlegi pártvezetés felelőssége. Berényi József, az MKP alelnöke úgy vélekedett, hogy a jövő héten higgadt fejjel kell elemezni a kétségtelen kudarc okait. - Gratulálok a Hídnak, amelyre ezentúl nagy felelősség hárul – tette hozzá.

Ján Carnogurský, az egyik legismertebb szlovák kereszténydemokrata politikus szerint a szlovákiai magyar választópolgárok az országon belüli és a szomszédpolitikában is a higgadt szlovák-magyar párbeszéd hívei. - Többségük ezért voksolt a Hídra és ezért büntette a Magyar Koalíció Pártját, amely  főleg az elmúlt hónapokban a Fidesz meghosszabbított karjaként viselkedett – közölte.

A szombati szlovákiai választások hivatalos végeredményének kihirdetése ma dél körül várható.

Szlovákia választ
Szavazóhelyiség, Zeleny Háy. 2010. június 12. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.