Nem jár kártérítés lenácizásért

Nem számíthat anyagi kártérítésre Németországban az a jobboldali körökkel rokonszenvező egyén, akit emiatt nyilvánosan nácinak neveznek - döntött csütörtökön a türingiai tartományi bíróság.

A perben a felperes egy biztonsági cég vezetője volt, akit a gerai Offener Kanal regionális televízióban rendezett vitaműsorban nácinak neveztek. A felperes ezt durva rágalmazásként és hírnevének  csorbításaként fogta fel, és 28 ezer euró kártérítést követelt.

A felsőbíróság most megerősítette az elsőfokú hatóságként eljáró gerai tartományi bíróság ítéletét. Ez kimondta: az alperes szubjektív minősítésként használta a "náci" megjelölést, ami belefér a szabad véleménynyilvánítás alkotmány által biztosított jogába.

A "náci" fogalomnak különböző használati módjai lehetségesek, kezdve a szigorúan történelmi terminológiától az odavetett szitokszóig. A szóban forgó televíziós vitában "címszószerű  rövidítésként" hangzott el, mivel a felperesről köztudott, hogy  jobboldali körökkel szimpatizál - szögezte le az ítélet indoklásában a tartományi felsőbíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.