Nem is tárgyalnak Románia schengeni belépéséről

Lekerül a napirendről Románia és Bulgária schengeni integrációja, sőt a kérdésről tárgyalni hivatott uniós belügyminiszteri tanácskozást sem tartják meg szeptember 19–20-án – értesült a román sajtó brüsszeli forrásokból.

Több diplomata azon a véleményen van, hogy a pillanat nem alkalmas a belépésre, különös tekintettel a romániai politikai válságra – mondta egy neve elhallgatását kérő brüsszeli forrás.

Mivel esélytelennek látszott a konszenzus elérése, a ciprusi soros EU-elnökség jobbnak látta törölni a napirendről a határellenőrzéstől mentes térség bővítését. Ez lett volna egyébként az egyetlen pont a 27 bel- és igazságügyi tárcavezető napirendjén, így a találkozó is elmarad.

Román hírforrások szerint uniós diplomaták már július óta lebegtetik a halasztást, amit Bukarestben kedvezőbbnek tartanak egy esetleges elutasításnál. Tavaly Hollandia megvétózta Románia és Bulgária csatlakozását, amelyet már Németország és Belgium is ellenez. A német kancellár egyértelműen Traian Basescu államfő pártján áll a Ponta-kormánnyal zajló, az elnök felfüggesztéséig menő vitában, Belgiumban pedig választások lesznek, és az ellenzék a romániai helyzetet is bevonta a kampányba.

A belügyi tanács következő ülése októberben lesz, de a két ország schengeni tagsága a Mediafax hírügynökség szerint legkorábban jövő év elején kerül ismét napirendre. A németek és a hollandok meg akarják várni a román és a bolgár igazságügyről készülő következő európai bizottsági jelentést, illetve a december 9-i romániai választások kimenetelét. Időközben elkészül a Velencei Bizottság raportja is arról, hogy sérült-e Romániában az alkotmányosság, amikor a kormány júliusban, három nap leforgása alatt sürgősségi rendeletekkel előkészítette a terepet az államfő felfüggesztéséhez. Az Európa Tanács jogi szaktestületének delegációja hétfőn és kedden Bukarestben tájékozódott októberre ígért jelentéséhez, és meghallgatta az alkotmánybíróság, a bírói tanács és a különböző politikai szereplők álláspontját a kérdésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.