Nem írják ki magyarul a helységneveket, lemondott a kormánybiztos

A. Nagy László azután döntött így, hogy a szlovák kormánypárt, a Smer-SD kényelmes parlamenti többségben lévő képviselői nem szavazták meg a Most-Híd törvénymódosítását. Ez lehetővé tette volna, hogy a magyarok vagy más nemzetiségűek lakta településeken a vasútállomásokat feltüntethessék az anyanyelven is.

A. Nagy László szerdán benyújtotta lemondását Robert Fico szlovák miniszterelnöknek. A kisebbségi kormánybiztos azután döntött így, hogy a kormánypárti Smer-SD kényelmes parlamenti többségben levő képviselői nem szavazták meg a Most-Híd pártnak a törvénymódosító indítványát. A tervezet lehetővé tette volna, hogy a magyarok vagy más nemzetiségűek lakta településeken a vasútállomásokat feltüntethessék az anyanyelvükön is.

– Miért nem nyújtották be Bugárék ezt az indítványt, amikor kormányon voltak, s a jelöltjük miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be? Miért tőlünk kérik a módosítást? Mi a jelenleg hatályos kisebbségi jogok megőrzését ígértük, amit meg is tartunk. Indítványuk mindössze a Híd és a Magyar Közösség Pártja között dúló prezstízsharc része, amelybe minket nem fognak belerángatni. Úgy látszik, egyeseket már nagyon zavar az, hogy Szlovákia és Magyarország között kiválóak a kapcsolatok, és ezért mindenáron konfliktusokat igyekeznek gerjeszteni, de ez nem fog sikerülni – jelentette ki sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Megkeresésünkre Bugár Béla visszautasította a bírálatát: – Amikor kormányon voltunk, jóváhagytuk a kisebbségi nyelvek hivatali használatáról rendelkező jogszabályt, amely lehetővé teszi a vasútállomások kétnyelvű feltüntetését is. Azóta már több mint ötven érintett önkormányzat kérte ezt, de a Szlovák Államvasutak (ZSR) és a közlekedésügyi tárca vezetői elutasították kérelmeiket, mert szerintük a vasúttal kapcsolatos jogi norma csak a szlovák feliratokat engedi meg. Mi ezért a két törvényt kívántuk összhangba hozni, de a kormánypártiak erre a gesztusra sem voltak hajlandók – nyilatkozta lapunknak a pártelnök.

Berényi József szerint ismét bebizonyosodott, hogy a Hídnak nincs érdekérvényesítő ereje, mert még a saját, szlovák nemzetiségű parlamenti képviselői sem írták alá a törvénymódosító indítványt. – Ami azt is jelentheti, hogy nincs politikai akaratuk a felvidéki magyar ügyek felvállalására sem, ami viszont már Bugár Béla politizálásának a csődje – mutatott rá a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.