Nincs ima az iskolában

A német apától és török anyától származó Yunus csak naponta egyszer imádkozott volna, egy iskolai különteremben, de még ezt sem engedték meg neki. A fiú perre ment, ahol a bíróság igazat adott neki, ám ekkor Berlin tartománya tovább vitte az ügyet. A német szövetségi bíróság – bár hangsúlyozta, hogy a vallásgyakorlás alkotmányos jog, és ítélete nem precedensértékű – végül úgy döntött, tilos az ima az iskolában.

Nem imádkozhat Mekka felé fordulva egy muzulmán diák Németországban – döntött a német szövetségi közigazgatási bíróság. Így kénytelen elfogadni a vallásgyakorlásának korlátozását, hiába garantálja ezt a német alkotmány.

A hét éves Walisohah a pénteki imán, a hamburgi központi mecsetben. A gyerekek ezentúl csakis a templomban imádkozhatnak
Seven-year-old Walisohah attends Friday prayers at the 'Centrum Moschee Hamburg' (Central Mosque) in the northern German town of Hamburg October 8, 2010. German President Christian Wulff used part of a speech celebrating two decades of democratic unity last Sunday to stress that Islam has a place in Germany. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY - Tags: RELIGION)

Az eset meglehetősen érdekes, mert felveti a különféle kultúrák együttélésének speciális, mindennapi problémáit. Yunus M. egy Berlin Wedding kerületében lévő gimnázium diákja. Apja az iszlámra áttért német, édesanyja török származású. A muzulmán fiúnak naponta ötször kellene Mekka felé fordulva imádkoznia. A Diesterweg iskolában 30 nemzet diákjai tanulnak, és mind az öt világvallás képviselői jelen vannak. Az oktatás viszonylagos békében zajlik.

Yunus M. 2007-ben nyolc társával együtt mégis jókora meglepetést keltett, amikor a déli szünetben az iskola folyosóján Mekka felé fordulva imádkozni kezdett. A tanárok ezt villámgyorsan megtiltották, mondván, az iskola világnézetileg semleges terület.

Yunus M azonban nem hagyta magát, szüleivel a berlini közigazgatási bírósághoz fordult. Az pedig igazat adott neki: a fiúnak rendelkezésére is bocsátották a számítógéptermet, ahol a többi diákot nem zavarva imádkozhatott. Ám az ítélet ellen Berlin tartomány nyújtott be fellebbezést, és a másodfokú bíróság felül is bírálta azt. Indoklásában azzal érvelt, hogy az iskolai imádság a többi, más vallású vagy nem hívő diák szabadságát korlátozza. Az iskolában már amúgy is számos konfliktus forrása, hogy vallási okokból többen nem követik az általános szabályokat, fejkendőt hordanak, böjtölnek vagy elutasítják a sertéshúst. De biztos, ami biztos, a másodfokú bíróság továbbutalta az ügyet szövetségi szintre.

A szövetségi bíróság most kimondta: a diáknak az iskolában el kell fogadnia a vallásgyakorlásának korlátozását. Itt ugyanis az iskola békéje fontosabb. Ám egyéni esetről van szó, az ítélet nem precedensértékű – hangsúlyozták a lipcsei bírák. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.