Nem illegális fegyverraktár volt a palesztin nagykövetség

A prágai kirendeltség még a kommunista idők cseh vezetésétől kapta azokat a fegyvereket, amelyeket Dzsamal Muhammad Dzsamal nagykövet halála után találtak meg az épületben.

A cseh szakértők eddigi vizsgálatai alapján teljes  bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a prágai palesztin nagykövet rezidenciáján talált fegyvereket valóban a múlt század hetvenes éveiben gyártották. Az érintett fél tehát igazat állított a cseh külügyminisztérium jegyzékére küldött válaszában. Ezeket a diplomaták a letűnt rezsim vezetőitől kapták ajándékba, sosem használták őket, s nem hozhatók összefüggésbe egyetlen, Csehországban még felderítetlen gyilkossággal sem – közölte a cseh rendőrség szóvivője.

Andrea Zoulová szerint ezzel megdőltek azok a feltevések, amelyek szerint illegális fegyverraktár és -elosztó működött volna a cseh főváros palesztin nagykövetségén. Újságírói kérdésekre válaszolva Zoulová arról is tájékoztatott, hogy néhány – tűzszerészeti, genetikai és daktiloszkópiai – vizsgálat még nem fejeződött be, ezért csak ezek lezárása után lehet megállapítani, hogy valójában mi okozta a január 1-i tragédiát.

Az újév első napján  Dzsamal Muhammad Dzsamal prágai palesztin nagykövet rezidenciáján robbanás történt, amelybe a diplomata néhány órával később belehalt. Dzsamal  állítólag éppen a széfet akarta kinyitni. Egyesek szerint baleset történt, mások, de  többen, így a nagykövet lánya is a diplomata ellen elkövetett merényletre gyanakodtak. Néhány órával később a nyomozók az épületben fegyvereket, a könyvespolc mögött elrejtve pedig további robbanóanyagokat is találtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.