Nem ígér nagy változást az új szlovák kormányfő

A szlovák miniszterelnök szerint nem tartalmaz radikális reformokat az új kormány programja, amelyet augusztus 3-án terjesztenek a parlament elé.

Jóváhagyta tegnap Iveta Radicová kabinetje a négypárti koalíció kormányprogramját. A dokumentumról a pozsonyi parlament jövő kedden kezdő ülésszakán, augusztus 3-án szavaznak. Igor Matovic, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője bejelentette: három társával azt fontolgatják, hogy függetlenként folytatnák, mert a kabinet programjába egyetlen javaslatuk sem került be. - Végső döntésünket attól tesszük függővé, hogy a törvényhozásban elfogadják-e a parlamenti képviselők és a politikusok kiváltságait lényegesen szűkítő javaslatainkat - tette hozzá. A pozsonyi jobbközép koalíciónak jelenleg 79 mandátuma van a százötven tagú szlovákiai képviselőházban, vagyis patthelyzet alakulhat ki a kormánypártiak és az ellenzékiek között.

– A reformok nem lehetnek öncélúak – jelentette ki Radicová azt követően, hogy az általa vezetett kabinet szerdai ülésén egyhangúlag jóváhagyta a kormányprogramot. Szerinte a kormányprogram realista módon reagál a szlovákiai társadalmi és gazdasági helyzetre, s a fennálló problémák megoldását célozza. – Mindenkinek megvan a maga felelőssége azért, hogy minél hatékonyabban birkózzunk meg a gazdasági válság következményeivel – fejtette ki a kormányfő. Hangsúlyozta: a kormány elutasítja, hogy a válság teljes súlyát a lakosság vállára hárítsa át. A problémákat fokozatos intézkedésekkel, s nem pedig sokkterápiával kell megoldani.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.