Nem hetven, csak tizenkét illegális fegyver volt a felrobbant palesztin nagykövetnél

Dzsamal Muhammad Dzsamal újévi balesete után a prágai kirendeltség egyik munkatársa egy bőröndnyi fegyverrel próbált meg kiosonni épületből.

„A prágai palesztin nagykövet rezidenciáján a cseh rendőrség nem hetven vagy annál is több, hanem tizenkét, törvénytelenül tartott lőfegyvert talált. Azért hozzuk nyilvánosságra a pontos számot, mert a hazai és a külföldi médiában különböző találgatások és túlzások láttak napvilágot” – közölte vasárnap Andrea Zoulová. A cseh belügyminisztérium szóvivője Dzsamal Muhammad Dzsamal halála kapcsán szólalt meg. Dzsamal – aki október óta töltötte be a palesztin nagyköveti tisztséget – azok miatt a sérülések miatt vesztette életét, amelyeket január 1-jén a nagykövetségi széf kinyitásakor bekövetkezett robbanásban szerzett. Zoulová a fegyverekkel kapcsolatban jelezte, természetesen a tények változatlanok, a palesztinok súlyosan megsértették a cseh törvényeket és a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvenciót.

A belügyi szóvivő nem cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint a robbanás után a palesztin nagykövetség egyik munkatársa megpróbált bőröndbe rejtett fegyverekkel kiosonni az épületből, arra hivatkozva, hogy diplomáciai postáról van szó. A cseh nyomozók viszont azzal érveltek, hogy a rezidencia nem élvez diplomáciai mentességet, ezért a történtek után joguk van mindent ellenőrizni.

Palesztin illetékesek egymásnak ellentmondóan magyarázták a történteket. Több cseh és izraeli katonai szakértő felszólította őket, hogy végre közöljék az igazat. A cseh külügyminisztérium szóbeli jegyzékben kért magyarázatot a palesztin féltől a rezidencián talált fegyverek ügyében. Választ még nem kaptunk – válaszolta megkeresésünkre Johana Grohová, a tárca szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.