"Nem hagyom, hogy a román nyelv térképe kisebb legyen, mint Romániáé"

Hiába volt népszerű vendége a rendezvénynek Traian Basescu román elnök, a magyar látogatók tömege maradt távol a hét végén a marosvásárhelyi városnapoktól. A helyi magyarok így tiltakoztak amiatt, hogy a város díszpolgárává avatták a magyarellenes kirohanásairól ismert Lazar Ladariu újságírót.

Tömegével maradtak távol a magyar látogatók hétvégi marosvásárhelyi vásári napoktól, sértve amiatt, hogy a város Pro Urbe díjjal jutalmazta a magyarellenes nézeteiről ismert Lazar Ladariu újságírót – írja a Krónika erdélyi napilap helyszíni riportjában.

„Ez a rendezvény már rég nem rólunk és nem nekünk szól" – lehetett hallani ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket a városnapok többi helyszínén is. Míg a városnapokra Művészetek terére átkeresztelt Színház téren bőven lehetett látni-hallani magyar fellépőket, a várszínpadon a valamikori fele-fele arány már 4:1-re nőtt a román zenészek javára.

Ez utóbbiban lehetett némi szerepe a városnapokat a helyszínen töltő Traian Basescunak is, aki szombaton maga is megjelent a tizenharmadik alkalommal szervezett rendezvényen. Először a hozzá közel álló demokrata-liberális politikusokkal találkozott, majd a Somostetőre indult a „Pofta buna – Jó étvágyat!” című főzőverseny győzteseinek a díjazására. Basescu itt is, majd később a várban is számos kíváncsiskodóval parolázott nyújtott kezet. A kapunál középkori lovagok fogadták, akik a kedvéért eljátszottak egy gyors, máglyán való égetéssel végződő boszorkánypert. A vár kockaköves sétányain az elnök nem sietett: gratulációkat és panaszokat is meghallgatott. Színpadra csak akkor lépett, amikor az esti órákban a tömeg teljesen bevette a várat. Gratulált a marosvásárhelyieknek és néhány mondatban méltatta a Romániában, elsőként itt meghónosított rohammentő-szolgálatot.

A városháza hagyományos bálján, a nyolcszáz férőhelyes terem végére érve Csegzi Sándor alpolgármester megjegyezte, hogy alig több mint tíz magyar ismerőssel találkozott. Szinte nem is volt kinek bosszankodnia amiatt, hogy a főként a PD-L soraiból toborzott meghívottakat csak román nyelven szórakoztatták. Az eddigi szokásoktól eltérően a magyarországi testvérvárosokból érkező küldöttségek is inkább valamelyik vidéki csárdát választották kikapcsolódásuk helyszínéül – írja a Krónika.

Az egy hetes marosvásárhelyi városnapok június 18-án, hétfőn kezdődött, és az ünnepségek része volt a város új díszpolgári címeinek átadása.

Bár díszpolgárra avatásán bő negyedórás és nacionalista megjegyzésekben bővelkedő beszédet olvasott fel, Lazar Ladariu korántsem konkurálhatta az államfő népszerűségét. Ennek ellenére a rendezvénysorozat kulcsfigurájává vált, ugyanis a magyar politikusok és meghívottak miatta nem csak a díszpolgári címeket és Pro Urbe-díjak átadását bojkottálták, de az egyéb ünnepi eseményekre sem mentek el.

Elégedetlenkedtek a főtéri vásár szervezői és résztvevői is, akik közül többen is azt nehezményezték, hogy az ország déli részéről hívatlanul érkező alkalmi kereskedők az éjszaka leple alatt becsempészik asztalaikat és azokon kínált csecsebecséiket a kiállító sátrak közé. „Megvan a megoldás: jövőtől csak Maros megyei és komoly árucikkeket kínáló termelőket és kereskedőket kell hívni” – jelentette ki Stefan Roman, a vásár társszervezője.

Az RMDSZ egyébként petícióban tiltakozott Ladariu díszpolgári kinevezése ellen. A „magyarfaló” gúnynéven emlegetett Ladariu – a marosvásárhelyi Cuvantul Liber című lap főszerkesztője – a kilencvenes években a Gheorge Funar kolozsvári expolgármester fémjelezte Román Nemzeti Egységpárt parlamenti képviselője volt, ahonnét a Vatra Romaneasca nevű román ultranacionalista szervezethez vezetett az útja. – Sosem fogom megengedni, hogy a román nyelv térképe kisebb legyen, mint Románia térképe – hangzik Ladariu egyik elhíresült megjegyzése. A Pro Európa Liga elnöke, Smaranda Enache és Maros megye volt önkormányzati elnöke, Virág György visszaadta díszpolgári címét a neki odaítélt díszpolgári cím miatt, amelyet a tavaly román többségűvé vált városvezetés szavazott meg.

Ladariun kívül az idén díszpolgári címet nyert többek között Hunyadi László szobrászművész, Szabó Béla csíkszeredai magyar főkonzul és Józsa Katalin, a kecskeméti ifjúsági központ igazgatója.

Traian Basescu a marosvásárhelyi városnapokon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.