Nem gyászolhatják többé az arabok Izrael létrehozásának napját

Hiába tiltakoztak jogvédő szervezetek, helybenhagyta az izraeli bíróság a vitatott Naqba törvényt. A szélsőjobb egyik pártja által előterjesztett, majd a parlament által elfogadott törvény értelmében a jövőben az izraeli arabok nem gyászolhatnak az ország megalakításának napján. Aki mégis megteszi, kemény büntetésre számíthat.

Izraeli emberi jogi csoportok szerint az ország legfelsőbb bírósága – egyben alkotmánybírósága – visszautasította petíciójukat, melyben azért lobbiztak, hogy változtassák meg azt a vitatott törvényt, amely a zsidó állam alapítása miatt gyászoló arabokat büntetné, írja az AFP.

Izraeli katonák és helybéli palesztinok
Izraeli katonák és helybéli palesztinok

A törvény szerint bírságot lehet kiszabni azokra a nyilvános szervezetekre, helyi hatóságokra vagy oktatási intézményekre, melyek az izraeli zsidók által csak Függetlenség Napjaként emlegetett dátumon gyásznapot tartanak, vagy támogatnak olyan szervezeteket, melyeknek tevékenysége egyértelműen az ország irányelveivel szemben áll.

Az Emberi Jogok Izraeli Egyesülete és az izraeli arabok szervezete, az Adalah közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy a törvény alkotmányosságát csak akkor lehet majd megítélni, ha már életbe lépett. – Az emberiség elleni jogi aktusoknak is vannak határai – írják. – Ez a törvény erősíti az izraeliek arabellenességét. A bíróság döntése pedig szégyent hoz a szólásszabadság és az arab állampolgárok emberi jogaira is, még azelőtt, hogy egyáltalán életbe lépett volna. – Mivel a törvény megfogalmazása nagyon tág és homályos, a legtöbb intézménynek magának kell majd eldöntenie, hogy milyen mértékben alkalmazza, ez pedig a szervezetek szerint öncenzúrához vezethet, mivel senki sem szeretné, hogy megbírságolják.

A törvényt, melyet a szélsőjobboldali Yisrael Beitenu párt terjesztett elő, a parlament márciusban fogadta el. A párt korábban amellett is kardoskodott, hogy vegyék el az arab nemzetiségűek izraeli állampolgárságát, kivéve, ha hűségesküt tesznek a zsidó államra.

Az Izraelben élő arabok száma körülbelül 1,4 millió, vagyis a lakosság 20 százaléka, illetve az a 160 ezer palesztin, akik Izrael 1948-as megalapítása után leszármazottaikkal együtt itt maradtak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.