Nem foglalhatja el helyét Obama utódja

Nem engedték be az épületbe, így esküjét sem tehette le Barack Obama kijelölt utódja a washingtoni szenátusban. A korrupciós botrányba keveredett Illinois-i kormányzó, Rod Blagojevich jelöltje volt.

Elutasították kedden a Capitoliumon Roland Burris megbízólevelét; az afroamerikai politikust az óév végén a szenátusi mandátumáról lemondott Barack Obama helyére nevezte ki Rod Blagojevich, Illinois állam kormányzója. A lépés várható volt, még párttársai, a demokrata szenátorok is előre közölték: nem engedik, meg, hogy esküt tegyen, és elfoglalja helyét az ülésteremben. A 71 éves Burris, az északi állam korábbi, a főügyészi feladatokat is ellátó igazságügyminisztere a Capitolium előtt, szakadó esőben tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján közölte: nem keresi a konfrontációt, és ügyvédeivel konzultál. Utóbbiak egyike azt mondta ugyanott: törvényellenes, hogy nem fogadták el a megbízólevelet.

Obama megüresedett mandátuma azt követően vált vitatottá, sőt botránytémává, hogy Blagojevichet a szövetségi hatóságok korrupcióval, közte a szenátusi szék adásvételével gyanúsították meg. Vádat még nem emeltek ellene, hivatali feladatait is ellátja, de befolyásos demokraták közölték: ő már nem nevezhet ki hiteles jelöltet. Most a kormányzót lemondásra igyekeznek rászorítani, illetve közjogi felelősségre vonási eljárással próbálják elmozdítani. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb rendkívüli szenátorválasztásra kerül sor.

A novemberben részben újraválasztott, új összetételű kongresszus kedden gyűlt össze először. Elemzők jogilag bizonytalannak nevezik a nem választott, hanem kinevezett szenátorok helyzetét. Azt például, hogy a biztonsági szolgálatok kit engedhetnek be, illetve a hivatal kinek ad mandátumot, a bent ülő szenátusi vezetés dönti ténylegesen el; ez történt Burris esetében is. Burris lett volna, illetve lenne a százfős testület egyetlen afroamerikai tagja Obama óta.

Egyes elemzők szerint Blagojevich azért választotta a máskülönben köztiszteletnek örvendő, veterán chicagói politikust, mert amennyiben vádesküdtszék elé kerül, és annak lesz afroamerikai tagja (amire a „szeles városban” jó esély van), úgy szimpatizánst tudhat majd maga mellett a testületben.

Roland Burris
Roland Burris
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.