Hiába kopogott a WikiLeaks a Fehér Ház ajtaján

A Wikileaks megkereste a Fehér Házat az afganisztáni katonai jelenléttel kapcsolatos dokumentumok kiszivárogtatása előtt.

Minderről az oknyomozó internetes honlap alapítója a The Times című brit lap csütörtöki számában olvasható interjújában beszélt. Julian Assange az emberjogi csoportok  bírálatai nyomán újfent védelmébe vette a kiszivárogtatást.

A honlapon közzétett dokumentumokban pontos adatok szerepelnek nevekről és földrajzi helyekről, ami vélemények szerint veszélyezteti a koalícióval együttműködő afgán informátorokat. Assange azonban úgy véli, közülük sokan félrevezető információkat osztottak meg a NATO-csapatokkal, ezzel áldozatokká tettek másokat.

A kiszivárogtatásról elmondta, hogy tudomása szerint senki sem sérült meg, de ha mégis történne valami, azt természetesen nagyon sajnálnák, mivel céljuk az, hogy igazságot szolgáltassanak az ártatlanoknak, nem az, hogy ártsanak nekik. Hozzátette, úgy érzi, a dokumentumok közlésének jelentősége meghaladta az informátorokat esetlegesen fenyegető veszélyeket.

Assange véleményét azonban - mint az a Times cikkéből kiderült - sem amerikai, sem afgán részről nem osztják. A Pentagon egyik szóvivője szerint a szivárogtatás egyértelmű veszélyt jelent az együttműködő afgánokra, noha pont az a cél, hogy meggyőzzék az ott élőket, érdemes vállalni a veszélyt, és szembefordulni a tálibokkal .

Az amerikai képviselőház hírszerzési albizottságának vezetője, Jane Harman úgy fogalmazott, hogy az "ellenség" nevét tartalmazó lista került a tálibok kezére. A kiszivárogtatás "halálosan komoly" - mondta.

Hamid Karzai afgán elnök szóvivője vérengzés lehetőségéről beszélt, szerinte veszélybe került az informátorok élete, és a Wikileaks lépése katasztrófához vezethet a jövőben. Emberi jogi szakértők úgy vélik, a tálibok már le is töltötték a Wikileaks oldalán elérhető dokumentumokat, és nevek után kutatnak.

A Wikileaks alapítója ugyanakkor kijelentette: amennyiben a kiszivárogtatással kapcsolatban hibát követtek el, áttekintik eljárásukat, és cselekedni fognak. Assange a Timesnak elmondta, hogy 15 ezer dokumentumot visszatartottak a nyilvánosság elől.

Az egykori hacker szerint ők tudatában vannak, milyen fontos a források védelme, de úgy tűnik, az Egyesült Államok bánt helytelenül titkos adatokkal, amikor katonáknak és szerződő feleknek biztosított hozzáférést bizalmas információkhoz, a megfelelő védelem nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.