Nem fért be a tömeg XVI. Benedek utolsó miséjére

A Szent Péter bazilikánál délután két óra óta álltak sorba a hívők.

Nem fért be a tömeg a Szent Péter bazilikába, ahol hamvazószerdán a távozó XVI. Benedek pápasága utolsó liturgiáját vezette. Papok és hívők tapssal és könnyekkel búcsúztatták a pápát. A Szent Péter bazilikánál délután két óra óta álltak sorba a hívők, hogy ott lehessenek az öt órakor kezdődő szentmisén. Jóval a mise kezdete előtt zsúfolásig megtelt a nyolcezer férőhelyes bazilika. Aki nem tudott leülni, az a bejáratnál állva hallgatta a pápát. Sokan be sem fértek a bazilikába, és a téren imádkoztak.

XVI. Benedek utolsó hamvazószerdai miséjét celebrálta
Pope Benedict XVI blesses during the Ash Wednesday mass at the Vatican February 13, 2013. Thousands of people are expected to gather in the Vatican for Pope Benedict's Ash Wednesday mass, which is expected to be his last before leaving office at the end of February. REUTERS/ Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION)

Bíborosok, papok, apácák, hívők, turisták a világ minden részéből és Róma lakosai vettek részt a XVI. Benedek által hamvazószerdán bemutatott szentmisén, amely a pápa által vezetett utolsó liturgia volt. „Azért jöttem, hogy ne érezze magát egyedül. Mellette akarok lenni ebben a nehéz pillanatban" - nyilatkozott a sajtónak Elisa, a Fokoláré-mozgalom tagja. „Együtt imádkozunk vele, hogy közel legyünk hozzá" - mondta Massimo, az egyik római szeminárium hallgatója. XVI. Benedeket a bazilika bejáratától mobil pódium vitte az oltárig. A tömeg hatalmas tapssal köszöntötte.

„Az egyház rendkívüli pillanatot él meg, imádkozzatok értem!"- kezdte szentbeszédét XVI. Benedek, aki mindenekelőtt a római egyházmegye hívőinek mondott köszönetet az elmúlt években és most is mutatott közelségért. „Sokan szaggatják meg ruhájukat a mások által elkövetett botrányokkal és igazságtalanságokkal szemben, de kevesek hajlandóak saját szívükre, lelkiismeretükre ugyanígy hatni...." - fogalmazott a pápa. Hozzátette, „az egyház arcát ma is gyakran a megosztottság és az egységgel szemben elkövetett bűnök torzítják el". XVI. Benedek „vallási álszentségnek" nevezte azt a magatartást, amely "a tapsot és a közönség elismerését keresi az egyszerűség helyett". „Krisztus igazi tanítványa nem saját magát szolgálja" - mondta. A pápa szavait hosszú csend követte a bazilikában.

„Szomorúság árnyékolja be a szívünket" - mondta a pápához a szentmisén intézett beszédében Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, aki meghatottan mondott köszönetet a pápának. A szentmise befejező részét a tömeg majdnem végig tapssal kísérte. A papok és hívők között is sokan sírtak. Viva il papa! (Éljen a pápa!) - kiáltották. Köszönöm! - válaszolt XVI. Benedek.

A február 28-án leköszönő XVI. Benedek szerdán az általános audiencián és az esti szentmisén találkozott a hívőkkel. Legközelebb vasárnap a Szent Péter-téren tartja meg az Úrangyala-imádságot, ebből az alkalomból százötvenezres tömeget várnak a Vatikán szívébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.