Nem ettek, kirúgták a muzulmán oktatókat

Négy, ramadánt gyakorló táborfelügyelőt függesztettek fel állásából egy nyári táborban, a franciaországi Gennevilliers-ben. A szerződésükben – egy korábbi baleset miatt – szerepelt, hogy rendesen kell enniük.

Négy táborfelügyelőt függesztettek fel állásából egy nyári táborban, a franciaországi Gennevilliers-ben. Egy biztonsági ellenőrzés során ugyanis észrevették, hogy a négy oktató nem ebédelt. A városháza képviselői szerint ezzel megszegték munkaszerződésüket, amelyben szerepelt, hogy rendesen kell enniük és inniuk. Ha ezt nem teszik meg, azzal veszélybe sodorják a gyerekeket. A város polgármestere azonban most visszakozott, el akarja kerülni a konfliktusokat.

A felügyelők júliusra vállaltak munkát a táborban. Ekkorra esett azonban a ramadán hónapja is, amikor a muzulmán hívők harminc napig napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz semmit.

A városvezetés szerint nem a muzulmánokat diszkriminálja a furcsa kitétel. A városháza annak idején azért iktatta be a dolgozók szerződésébe, mert két éve az egyik táborfelügyelő nő autóvezetés közben rosszul lett, és két gyerek megsérült. Kiderült, a nő nem evett rendesen.

A felügyelők szerint viszont igazságtalanul függesztették fel őket. Nem veszélyeztették a gyerekek biztonságát, minden tökéletesen ment. Az oktatók és ügyvédjük szerint a kiegészítés egyértelműen a ramadánt gyakorlókra vonatkozik, és azt fontolgatják, hogy bíróság elé viszik az ügyet. – Rejtegetik, hogy mi a lényeg. Nem az egészségről van szó, hanem a ramadánról – mondta az ügyvéd, aki szerint a kiegészítés törvényellenes, mert korlátozza a vallásszabadságot.

Gennevilliers polgármestere megérti, hogy mit éreznek a felügyelők. – Megértem, hogy úgy gondolják, diszkrimináljuk őket, és azt is elfogadjuk, hogy megpróbálják érvényesíteni a saját szempontjukat. De nekünk óriási a felelősségünk –mondta a polgármester. A városvezetés azóta, úgy tűnik, visszakozik. Egy közleményben megígérték, hogy a kifogásolt részt kiveszik a szerződésből.

Franciaországban a munka törvénykönyve valóban nem ír elő konkrét szabályokat hasonló esetekre. A cégeknél például akkor nem szokták tiszteletben tartani a vallásszabadságot, ha valaki térítő tevékenységet folytat, vagy a vallásgyakorlással veszélyezteti mások biztonságát és egészségét. A munkáltatókat nem lehet arra kényszeríteni, hogy a munkaidőt a vallásgyakorláshoz igazítják. Egy 2008-as felmérés szerint a cégek 26 százaléka módosította a munkaidőt vallási okok miatt. Egy nyári táborban azonban nehéz ezt kivitelezni, a felügyelőknek ugyanis egész nap figyelniük kell a gyerekekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.