Nem engednek a szlovákiai pedagógusok

A Fico-kormány által ajánlott öt százalék helyett tízszázalékos béremelés kellene. Szlovákiában az átlagfizetés 889 euró, egy tanár 500 körül keres.

Nem fogadják el a pozsonyi kormány által megajánlott ötszázalékos béremelést, és továbbra is ennek a dupláját követelik jövő januártól a szlovákiai pedagógusok.

– Ha a Fico-kabinet nem módosít jelenlegi javaslatán, akkor november 26-ától országos sztrájkba lépünk. Tiltakozásunk egy napig, akár egy hónapig, de még ennél is tovább tarthat. Minden a kormány döntésétől függ – jelentette be Pavel Ondek, a szlovákiai pedagógusok szakszervezetének elnöke. Peter Kazimír tárcavezető közölte, hogy a javasolt öt százalék is hatvanmillió euró többletkiadást jelentene az államkasszának, s ennél többre egyelőre nincs lehetőség.

– Ha elfogadják az ajánlatunkat, akkor a pedagógusok januártól átlagosan 36 euróval keresnének többet – tette hozzá. Furcsa magyarázattal állt elő Dusan Caplovic oktatásügyi miniszter, aki szerint az általános takarékosság miatt az állami alkalmazottak bérét jövőre befagyasztják vagy öt százalékkal csökkentik, tehát a pedagógusoknak megajánlott béremelés tulajdonképpen tíz százalékot jelent. Robert Fico kormányfő a pozsonyi köztévében (RTVS) elmondta, hogy indokoltnak tartja a pedagógusok követelését, amelyet azonban jelenleg csak részben teljesíthetnek, mert különben a kabinet jövőre nem tudna eleget tenni nemzetközi kötelezettségének, vagyis képtelenek lennének három százalék alá szorítani az államháztartás hiányát, amelyre más országokhoz hasonlóan Szlovákia is kötelezte magát.

A szlovákiai magyar pedagógusok is támogatják a bérharcot. Pék László megkeresésünkre kifejtette: – Országunkban jelenleg az átlagbér 889 euró. A pályakezdő pedagógus viszont ötszáznál alig keres többet, az általános iskolai tanítók és a középiskolai tanárok munkáját sem becsülik hétszáznál többre. Ezért követeljük, hogy jövőre első lépésként legalább tíz százalékkal emeljék a fizetésünket, amely három-négy éven belül legalább az átlagbér másfélszerese, később pedig a duplája legyen. Legutoljára 2003-ban tettek hozzá néhány koronát akkori fizetéseinkhez. Tessék megnézni, mekkora a drágulás azóta. Létfontosságúnak tartjuk azt is, hogy az oktatásügyre és a tudományra szánt költségvetési pénzek mielőbb érjék el legalább a GDP hat százalékát, amelytől jelenleg messze elmaradunk – érvelt a a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Peter Schutz a pozsonyi Sme napilapban megjelent kommentárjában úgy véli, hogy jogos a pedagógusok követelése, de a meghirdetett tiltakozásuk az elhúzódó gazdasági válság idején nem a legszerencsésebb időpont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.