Nem engedik be a románokat és a bolgárokat

Ismét elhalasztották a döntést az unió tagállamai arról, hogy csatlakozhat-e Románia és Bulgária a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – derült ki az országok belügyi tárcavezetőinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán.

A kérdésre még idén visszatérnek a tagállamok, de nem vállaltak kötelezettséget arra, hogy 2013-ban döntést is hoznak. Előzőleg Németország jelezte, hogy vétózna, ha szavazásra kerülne sor a tanácskozáson, de több tagországnak – sajtóértesülések szerint Hollandiának, Belgiumnak, Franciaországnak, Finnországnak és Ausztriának – voltak fenntartásaik. A tanácsülés után az ír elnökség nevében Rory Montgomery nagykövet arról beszélt, hogy alapvetően politikai aggályaik voltak, hiszen a két kelet-európai tagállam technikai szempontból felkészült a rendszer bevezetésére, ezt az Európai Bizottság is megerősítette.

A korrupció és a szervezett bűnözés mellett főleg a bevándorlás aggasztja a nyugati tagállamokat. Németország például attól tart, hogy a szociális juttatások miatt telepednének le románok és bolgárok a területén anélkül, hogy egyáltalán megpróbálnának munkát találni. Míg korábban azt próbálták elérni a tárgyaló felek, hogy legalább a légi- és tengeri közlekedés területén nyissák meg az övezetet a két ország előtt, és a szárazföldi határnyitás jöhet később, a csatlakozást ellenző tagállamok ebbe sem mentek bele. Románia és Bulgária egy korábbi döntés értelmében csak együttesen csatlakozhat a schengeni övezethez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.