Nem engedi el Líbia a Nemzetközi Büntetőbíróság munkatársait

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ígéretet tett, ki fogja vizsgálni munkatársai ellen érkezett vádakat, ha azok eljöhetnek Líbiából. Az ICC emberei állítólag egy rejtjeles levelet akartak átadni az egykori diktátor fiának.

Az ICC munkatársai még a hónap elején utaztak a líbiai Zintanba, hogy találkozzanak az egykori diktátor, Moammer Kadhafi fiával, Szeif al-Iszlám Kadhafival.

Szeif al-Iszlám elfogása után egy repülőgépen. Az utolsó Kadhafi
Saif al-Islam Gaddafi is pictured sitting in a plane in Zintan November 19, 2011. Saif al-Islam Gaddafi told Reuters on Saturday that he was feeling fine after being captured by some of the fighters who overthrew his father and he said injuries to his right hand were suffered during a NATO air strike a month ago. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

A csapat egyik tagját, Melinda Taylor ausztrál ügyvédet azzal gyanúsítják, hogy titokban megpróbált a férfinak átadni egy rejtjeles levelet egyik, külföldre menekült támogatójától. Az ügy miatt libanoni tolmácsát is bűnrészességgel vádolják. A két másik, orosz munkatárs is Líbiában maradt, de azt egyelőre nem tudni, hogy szolidaritásból, vagy őket is letartóztatták.

Az ICC azután adott ki közleményt, hogy Hágába érkezett egy magas rangú líbiai delegáció, hogy megmagyarázzák a letartóztatásokat. Az ICC szerint azonnal megkezdik az ügy kivizsgálását, amint a négy érintett munkatársuk visszatérhet Líbiából. Korábban az ICC, az ausztrál kormány és több emberjogi szervezet is követelte, hogy engedjék el a négy fogvatartottat. A Nemzetközi Büntetőbíróság szerint illegálisan fogták el munkatársait, azoknak ugyanis mentelmi joguk van. Tripoli szerint viszont jogszerűen jártak el, mivel az ICC emberei a nemzetbiztonságot veszélyeztették, és mindaddig fogva tartják őket, amíg ki nem vizsgálják, mi történt.

Az ICC közleménye hangsúlyozza, a bíróság nem akart semmi olyat tenni, amely veszélyeztetné Líbia nemzetbiztonságát. Ha bebizonyosodik, hogy munkatársaik helytelenül jártak el, meg fogják büntetni őket.

Szeif al-Iszlámot még tavaly novemberben kapták el Zintan fegyveresei, azóta nem hajlandóak átadni a férfit a tripoli központi hatóságoknak. A Nemzetközi Büntetőbíróság és Líbia összekülönbözött azon, a férfinak hol is kellene bíróság elé állnia. Az ICC-nek ezek után megengedték, hogy ügyvédjeit elküldje hozzá, ebből a csapatból tartóztattak le négy embert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.