Nem emelik a cseh légió létszámát Afganisztánban

Több órás, olykor indulatos vita után a prágai parlament elutasította Mirek Topolánek tervét, amely több cseh katonát küldött volna Afganisztánba.

Több órás, olykor indulatos vita után a prágai parlament elutasította Mirek Topolánek tervét, amely a jövő évi külföldi cseh katonai kontingens létszámát határozta meg. A javaslatot csupán 99 képviselő támogatta, holott az elfogadásához legalább 101 szavazat kellett volna. A szavazás végeredményének kihirdetése után a cseh kormányfő kijelentette, hogy szégyelli magát a történtek miatt.

Az eredeti terv szerint Csehország jövőre 745 főre akarta emelni az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáinak a létszámát. Koszovóban 550 személy tevékenykedne a KFOR kötelékében, Irakban viszont csak öt kiképző tiszt maradna. Mivel a zöldek több képviselője már korábban jelezte, hogy ellenzi a külföldi cseh katonai missziókat, Mirek Topolánek kormányfő a szocdemek támogatását igyekezett megszerezni.

Az ellenzéki párt azt követelte, hogy ne növeljék az Afganisztánban jelenleg szolgálatot teljesítő cseh katonák létszámát, s legkésőbb a jövő év végéig rendeljék haza azt a különleges terroristaellenes alakulatot, amely amerikai parancsnokság alatt a tálibok ellen harcol. Ezt a feltételt is elfogadta a miniszterelnök és a cseh védelmi tárca vezetője. Ám a szocdemek arra akarták kötelezni a kabinetet, hogy szorgalmazza a NATO vezetőségénél az Afganisztánnal kapcsolatos stratégiájának a felülvizsgálását, mert a jelenlegi elképzeléseket súlyos kudarc fenyegeti. Ezt az indítványukat a kormányfő nem fogadta el.

A törvények szerint a kormány kéthónapos megbízatással küldhet külföldre cseh katonákat. Kiküldetésük meghosszabbításáról a prágai parlament dönt. Ezért a  cseh törvényhozásban legkésőbb február végéig kell dönteni, hogy maradhatnak-e tovább Afganisztánban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.