Nem döntöttek a talárosok, elhúzódik a román válság

Szeptember 12-re halasztotta a döntést a bukaresti alkotmánybíróság az elnök menesztéséről szervezett referendum ügyében.

Addig továbbra is Crin Antonescu látja el ideiglenesen az elnöki teendőket a tisztségéből július 6-án felfüggesztett Traian Basescu helyett.

Az alkotmánybírók két napon keresztül tárgyaltak arról, hogy érvényesnek tekinthető-e a vasárnap lebonyolított népszavazás, mielőtt elrendelték a választói névjegyzék aktualizálását. A vita akörül zajlik, hogy teljesült-e a népszavazás érvényességéhez szükséges küszöb. A népszavazás ugyanis csak akkor tekinthető érvényesnek, ha a választók legalább ötven százaléka plusz egy fő az urnákhoz járult. A választási iroda szerint a választói névjegyzékben szereplők 46,24 százaléka adta le voksát, az államfő menesztését kezdeményező Szociálliberális Unió (USL) viszont vitatja az adatok valódiságát. (Amúgy a részvevők 87,5 százaléka igennel szavazott Traian Basescu leváltására múlt vasárnap.)

– Szeptember 12-ig a hatóságoknak meg kell állapítaniuk a választójoggal rendelkező állampolgárok valós számát – hangsúlyozta Ion Predescu alkotmánybíró a csütörtöki ülésről kijövet. Előzőleg az alkotmánybíróság három intézménytől – a belügyminisztériumtól, az állandó választási hatóságtól és a statisztikai hivataltól – háromféle adatot kapott a választók számát illetően. Egy másik alkotmánybíró, Aspazia Cojocaru azt mondta: személy szerint úgy véli, hogy az egész procedúrát érvényteleníteni kellett volna, „mert minden hamis adatokon alapult”.

Bukaresti elemzők szerint a döntés egyet jelent a politikai válság elhúzódásával. – Sajnos az alkotmánybíróság nem vállalta egy nehéz döntés felelősségét – értékelt például Cristian Tudor Popescu. Hozzátette: ahhoz, hogy döntés szülessen, legalább egy bírónak „árulónak kellett volna lennie”. Azokra a spekulációkra utalt, amelyek szerint Traian Basescu emberei 5:4 arányú többséget alkotnak az alkotmánybíróságban. A népszavazás érvényesítéséhez viszont kétharmados többség kell a testületben, azaz legalább hat bírónak közös nevezőre kellene jutnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.