Nem csitulnak a Japán-ellenes indulatok Kínában

Japán aktivisták szálltak partra a vitatott hovatartozású Kelet-kínai-tengerben fekvő szigeteken, állítólag ide tart közel ezer kínai halászhajó is. A tüntetők továbbra is a nagykövetség előtt vannak, a feszültség még tovább nőhet, ma van ugyanis a japán megszállás évfordulója.

A több ezer tüntető nem tágít Japán pekingi nagykövetsége elől, farkasszemet néznek a rohamrendőrökkel. A demonstráció a vitatott hovatartozású, japánul Szenkakunak, kínaiul Diaoyunak nevezett kelet-kínai-tengeri szigetcsoport miatt kezdődött. A feszültség azonban várhatóan még tovább nő, ma van ugyanis a mukdeni incidens évfordulója, amely után megkezdődött Mandzsúria japán megszállása.

Kínai tüntetők a japán nagykövetség előtt Pekingben. Ma van a japán invázió 81. évfordulója is
Demonstrators shout slogans as they march with Chinese national flags and banners near the Japanese consulate during a protest on the 81st anniversary of Japan's invasion of China, in Shanghai September 18, 2012. Japanese businesses shut hundreds of stores and plants and the country's embassy suspended services in China on Tuesday as anti-Japan protests reignited and risked dragging a territorial dispute between Asia's two biggest economies deeper into crisis. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY TPX IMAGES OF THE DAY CIVIL UNREST)

Kedden japán aktivisták egy rövid időre kikötöttek az egyik szigeten, ami még tovább tüzelte a demonstrálókat. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az akció törvényellenes, és sérti Kína szuverenitását. A tudósítások szerint közel ezer kínai halászhajó megindult a szigetek felé, a japán parti őrség szerint pár hajó már megjelent a szigeteknél.

A kínai védelmi miniszter ma amerikai kollégájával, Leon Panettával találkozott. Liang Guanglie kijelentette, reméli, hogy békés megoldást találnak majd az ügyben. A megbeszélésen Panetta nem tett említést a konfliktusról, azt azonban megemlítette, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak szorosabban együtt kellene működnie katonai ügyekben. Utalt arra is, hogy az USA-nak és Kínának hasonló érdekei vannak a térségben.

A lakatlan szigetek hovatartozása miatt Japán és Kína már régóta verseng egymással. A kínaiak dühét most az váltotta ki, hogy Japán három szigetet megvásárolt a tulajdonos japán üzletembertől. A tüntetők nemcsak a pekingi japán nagykövetséget próbálták megrohamozni, hanem országszerte demonstráltak Japán ellen, és megtámadták a japán üzleteket, éttermeket is. Több japán cég – például a Canon és a Panasonic – fel is függesztette működését.

A szigetek elsősorban az ott található gázmezők miatt fontosak. Japánon és Kínán kívül Tajvan is magának követeli őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.