Nem bünteti Szlovákia a kettős állampolgárokat - ígéri Radicová

Szlovákia módosítani fogja azt a törvényt, amely szankcionálja a kettős állampolgárság felvételét - jelentette ki az MTI-nek válaszolva szerdán Washingtonban Iveta Radicová szlovák miniszterelnök, aki a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpontban tartott előadást hazájának rendszerváltásáról és euroatlanti integrációjáról.

"Ellenezzük az olyan megoldásokat, amelyek megbüntetik a konkrét polgárokat, ha kettős állampolgárságért folyamodnak" - jelentette ki a szlovák kormányfő. Iveta Radicová elmondta, hogy a folyamatban lévő törvénymódosításról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki ezt megértően tudomásul vette.

A szlovák kormányfő reményét fejezte ki, hogy a magyar-szlovák alapszerződés által létrehozott vegyes bizottságok "újjáélesztése" nyomán a szakértők megoldást találnak majd az olyan, a kétoldalú viszonyt beárnyékoló problémákra, mint amilyen a kettős állampolgárság és szlovák nyelvtörvény.

Iveta Radicová az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta: a politikusok maguk döntik el, hogy az együttműködést választják-e, avagy ellenségeket teremtenek.

"Ellenségeket teremteni nagyon könnyű, legyen szó akár az ellenzékről, akár a médiáról, vagy tudományos szakértőkről" - mondta a szlovák kormányfő, aki a hallgatóság derültsége közepette megjegyezte, hogy az előző kormány reagálása a kettős állampolgárság bevezetéséről hozott magyar törvényre "nem volt bölcs".

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két országnak azonos gazdasági problémákkal kell megküzdeniük, amiben a szomszédoknak módjuk van támogatni egymást. Iveta Radicová példaként hozta fel országa kísérletét az EU-nál, azt, hogy a visegrádi négyek elnökeként kezdeményezte: essenek enyhébb elbírálás alá gazdasági mutatói megítélésekor azok az országok, amelyekben nyugdíjreformot hajtanak végre.

Orbán és Németh Zsolt köszönti Radicovát a Parlamentnél
Budapest, 2010. július 20. Orbán Viktor magyar miniszterelnök (háttal, j) és Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (háttal, b) köszönti Iveta Radicová szlovák miniszterelnököt a Parlamentnél, mielőtt megkezdődött a visegrádi országok kormányfőinek csúcstalálkozója. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.