Nem bűnös Bin Laden sofőrje

Az Egyesült Államok egyik szövetségi fellebbviteli bírósága egyhangúlag döntött úgy, hogy a „terroristáknak nyújtott anyagi jellegű segítség” nem esett a nemzetközi törvények hatálya alá, amikor Szalim Ahmed Hamdant elítélték.

A jemeni származású férfi 2008-ban „terrorizmusnak nyújtott anyagi jellegű segítség” miatt Guantánamón öt és fél évet kapott, de a washingtoni szövetségi fellebbviteli bíróság kedden megsemmisítette az ítéletet. Az indoklás szerint az ügyészség egyszerűen rosszul fogalmazott: „Ha Hamdant a kormány a terrorista cselekmények elősegítésével, felbujtásával vagy valamilyen másféle háborús bűn elkövetése miatt akarta felelősségre vonni, amely a nemzetközi jogban gyökerezik, akkor így is kellett volna tennie, amikor lefolytatták az eljárást” – hangoztatta Brett Kavanaugh bíró az egyhangúlag, 3-0 arányban hozott keddi döntés után. (Az AP megjegyzi, Kavanaugh-ot és két társát republikánus elnökök nevezték ki a fellebbviteli bíróságba.)

Hamdan még 1996-ban Afganisztánban találkozott Oszama bin Ladennel, akinek először a farmján dolgozott, mielőtt sofőrré léphetett volna elő. 2001 novemberében kapták el, és a Guantánamón lévő amerikai börtöntámaszpontra vitték. Itt hét évvel később ítélte el a hattagú katonai bíróság; bár az ügyészek azzal érveltek, hogy Hamdan sofőrként fegyvereket szállított, és segítette Bin Ladent a szökésben 9/11 után, a védelem azzal érvelt, hogy csak a havi 200 dolláros fizetésért vállalta, hogy sofőr lesz az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezére mellett. A 2008-as perben a férfit egyébként felmentették a terrorista összeesküvés vádja alól, és csak „anyagi jellegű segítségnyújtás” miatt ítélték el.

Mivel a kiszabott börtönbüntetésbe beszámolták a Guantánamón letöltött éveket, Hamdant szabadon engedték. Most állítólag hazájában, Jemenben taxisofőrködik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.