Nem bűnös az izlandi exkormányfő

A bíróság nem találta bűnösnek Geir Haarde izlandi exkormányfőt. Ő az első politikus a világon, akit a pénzügyi válság miatt bíróság elé állítottak. A vád szerint ő volt a felelős az összeomlásért, Haarde a világgazdasági válságot okolta.

A 61 éves Haarde ellen a fő vád az volt, hogy nem tett meg mindent a gazdasági összeomlás elkerüléséért, így 2008-ban csődbe ment Izland legnagyobb kereskedelmi bankja és két másik nagy pénzintézet, az infláció és a munkanélküliségi ráta pedig az egekbe szökött. A kormány elleni tüntetéssorozat miatt Haarde kormányának távoznia kellett. A volt miniszterelnök a bűncselekményekkel vádolt kormánytagok számára létrehozott különbíróság, a Landsdómur előtt ártatlannak vallotta magát, és a világgazdasági válságot okolta az összeomlás miatt.

– Őszintén remélem, hogy börtönre ítélik. Voltak arra figyelmeztető jelek, hogy mi fog történni, de semmit nem tett ellene – mondta még az ítélet kihirdetése előtt Hordur Torfason. Az aktivista a válság után egy tüntetést is szervezett, amely hozzájárult ahhoz, hogy a kormány 2009-ben megbukott. A második világháború óta nem voltak akkora tüntetések Izlandon, mint a válság után, és sok erőszakos cselekmény is történt, amely egyáltalán nem jellemző az országra.

A bíróság a tárgyaláson csak egy vádpontban találta bűnösnek Haarde-t: a volt miniszterelnök hivatalosan nem értesítette a problémákról minisztereit. Emiatt azonban nem kaphat sem börtönt, sem pénzbüntetést, így azonnal szabadon engedték.

Az izlandiak egy része szerint a volt miniszterelnökből bűnbakot akartak csinálni, sokan viszont úgy gondolják, hogy a pénzügyi összeomlás miatt szükség volt a nyilvános felelősségrevonásra. Ugyan Izland az IMF segítségével túljutott a válságon, az emberek nagyon bizalmatlanok az állami intézményekkel és a parlamenttel szemben, az utóbbit a közvélemény-kutatások szerint csak a választók tíz százaléka támogatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.