Nem betegeskedhetnek rövid ideig a csehek

Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki cseh szocdemek jogorvoslati panaszát, így a betegállományba került polgár az első három napon továbbra sem jogosult táppénzre. Az intézkedés óta egyébként sokkal kevesebb a rövid ideig betegeskedők száma.

Elutasította a brnói székhelyű Alkotmánybíróság az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) jogorvoslati panaszát a tavalytól hatályos szociális és egészségügyi reform egyik rendelkezése ellen. A tegnapi döntést követően a betegállományba került polgár az első három napon továbbra sem jogosult táppénzre. A baloldaliak szerint ezzel sérülnek az érintettek alkotmányos jogai. Bohuslav Sobotka pártelnök kijelentette: kénytelenek tudomásul venni a határozatot, amely ellen nincs apelláta. – Ugyanakkor egy okkal több, hogy megnyerjük a következő képviselőházi választásokat, s ha kormányra kerülünk, akkor azonnal eltöröljük ezt a törvényt – tette hozzá.

Az előző, Topolánek-kormány már 2007-ben próbálkozott a mostanihoz hasonló megoldással, a taláros testület azonban egy évvel később megsemmisítette a vonatkozó rendelkezést. A biztosítóknak ismét az illető átlagbérének huszonöt százalékát kellett kifizetniük erre a három napra. Tavaly a Necas-kabinet újra elővette a megsemmisített törvényt, amelyen csupán annyit változtatott, hogy a betegség első három napján az érintettnek nem kell egészségbiztosítást fizetnie.

Ezután a prágai parlament jobboldali többsége a takarékoskodási intézkedések részeként ismét életbe léptette a rendelkezést. Azzal érveltek, hogy sokan indokolatlanul íratták ki magukat néhány napra. Bizonyítékul az egészségügyi biztosítók adatait idézték, amelyek szerint amíg az első törvénymódosítás érvényben volt, addig a korábbi év hasonló időszakához képes csaknem a felére csökkent a rövid ideig betegeskedők száma, s ennek köszönhetően tízmilliárd koronával (hozzávetőleg százmilliárd forint) kevesebb táppénzt fizettek ki. Idén is hasonló eredményben bíznak. Csehországban a hatályos törvény szerint a három napot követő, több mint két és fél hétig a munkaadónak kell fizetnie a táppénzt, és csak azután a biztosítónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.