Öngyilkos lett a volt dél-koreai államfő

Szombat reggel szülőfalujának közelében levetette magát egy sziklafalról Ro Mu Hjon, a Korea Köztársaság tavaly leköszönt elnöke. A közelmúltban a szöuli ügyészség korrupciós vádakkal indított eljárást a volt államfő ellen, bár a helyi sajtó egy része a vizsgálatot boszorkányüldözésnek minősítette.

A politikus családjának ügyvédje megerősítette, hogy öngyilkosság történt, a helyi sajtó rövid búcsúlevelét is bemutatta.

Ro Mu Hjon a Koreai Köztársaság második balközép irányultságú államfője volt, aki 2003-ban vette át az ország irányítását a béke Nobel-díjas Kim De Dzsungtól. Ro 1946-ban született a félsziget délkeleti részén lévő Kimhe város közelében. A katonai diktatúra időszakában védőügyvédként dolgozott: részt vett az államellenes szervezkedés vádjával letartóztatott diákok védelmében, majd 1987 tavaszán a demokráciát és közvetlen elnökválasztást követelő megmozdulások egyik vezetője lett.

Már elnökké választását megelőzően folyamatos támadások érték a katonai diktatúra politikai örökösének tekinthető konzervatív oldal részéről: az egyik fő kifogás ellene az volt, hogy apósa még a koreai háború idején részt vett egy kommunista szervezkedésben. 2004 márciusában a dél-koreai belpolitika első bizalmatlansági indítványát kezdeményezték ellene, amellyel fel is függesztették jogai gyakorlásában. Az alkotmánybíróság döntése értelmében végülis hivatalában maradhatott, de a konzervatív oldal soha nem akarta elfogadni az ország elsőszámú vezetőjének.

Hivatali évei során főként a békülékeny Korea-közi politikáját kritizálták, ugyanis a perspektivikusan fejlődő közös gazdasági projektek ellenére a KNDK újraindította nukleáris programját és folytatta rakétakísérleteit. Ennek következtében több baloldali szavazó is kezdte értelmetlennek gondolni az együttműködési politikát.

A konzervatív Ri Mjong Bak tavalyi elnökké választása elsősorban a Korea-közi viszonyokban éreztette hatását: az eddig elért eredmények visszafejlődnek, és a retorika is visszatért a kilencvenes évek szintjére. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a Yonhap hírügynökség értesülései szerint a KNDK-ban kivégezték azt a magas rangú pártfunkcionáriust, aki az elmúlt években a déli kapcsolatokért volt felelős. A hivatalosan szintén korrupcióval vádolt Csve Szüng Csol volt Ro Mu Hjon elnök 2007 októberi phenjani látogatásának megszervezője.

A leköszönt államfő ellen a szöuli ügyészség azért kezdeményezett vizsgálatot, mert olyan állítások láttak napvilágot, hogy hivatali ideje során több mint 6 millió dollárt kapott egy üzletembertől, aki a politikus családtagjainak utalta át az összeget. A konzervatív oldal által kezdeményezett vizsgálat nem első alkalommal vezet tragédiához. 2003 tavaszán egy hasonló kampány következtében az észak-koreai tőkebefektetéseket koordináló Hyundai Asan vállalat vezérigazgatója menekült az öngyilkosságba. A konzervatív sajtó ugyanis kiderítette róla, hogy a Korea-közi kapcsolatok sikeres fejlődése érdekében titkos átutalásokkal fokozta a phenjani vezetés tárgyalókészségét.

Alkalmi emlékoltár Ro Mu Hjon tiszteletére Szöul egyik központi utcáján
Alkalmi emlékoltár Ro Mu Hjon tiszteletére Szöul egyik központi utcáján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.