Nem akar kártérítést fizetni a Costa Concordia tulajdonosa

Az óceánjárót ért baleset magyar túlélőinek ügyvédje szerint a hajótulajdonos cég el akarja hárítani magától a felelősséget a katasztrófáért, hogy ne kelljen kártérítést fizetnie.

A baleset hat magyar túlélőjét és a meghalt Fehér Sándor prímás hozzátartozóit Rónai Péter, magyar származású New York-i ügyvéd irodája (Ronai and Ronai LLP) képviseli a hajótulajdonos Costa Crociere társaság ellen indított kártérítési perben.

A hajótársaság ki akar bújni a fizetés alól
A view of the Costa Concordia cruise ship that ran aground off the west coast of Italy, at Giglio island, January 18, 2012. Italian divers suspended their search of the capsized cruise liner Costa Concordia after the vessel shifted slightly on its resting place near the Tuscan island of Giglio, officials said on Wednesday. REUTERS/ Max Rossi (ITALY - Tags: DISASTER MARITIME TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY)

Az iroda az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében idézi a hajó kapitányának, Francesco Schettinónak a legújabb médianyilatkozatát, amelyben bocsánatot kért az áldozatoktól, magát hibáztatta a katasztrófáért, és elmondta, hogy miközben hajója közeledett a sziklához, nem ő irányította az óceánjárót, hanem egy helyettese. A nyilatkozatot a CBS amerikai televízió is bejátszotta az ügyről szóló tudósításában.

A Ronai and Ronai ügyvédi iroda szerint azonban a felelősség nemcsak a kapitányt, hanem sokkal inkább a hajótulajdonos céget terheli. Rónai Péter a CBS-nek nyilatkozva kijelentette: a katasztrófához emberi mulasztások sorozata vezetett, nemcsak a hajókapitányé, és a túlélők, illetve a hozzátartozók sem csak a kapitányt tartják felelősnek.

A hajótulajdonos cég hasonlóan akar kibújni a felelősség alól, mint a philadelphiai kacsahajó-balesetért felelős cégek tulajdonosai tették. A jogi perekben ismert taktika arra irányul, hogy a cég másra hárítsa a felelősséget, és ne kelljen a történtekért kártérítést fizetnie - írta az iroda közleményében.

-Egy baleset esetén a cég azért is felel, hogy ki a kapitánya, és a kapitány milyen hibákat követ el. Mint ismertté vált, Schettino kapitány a sziklának ütközés után el is hagyta a hajót, és sorsára bízta a 4200 utast. A Ronai and Ronai ügyvédi iroda összesen 200 millió dolláros kártérítésre perli a magyar károsultak nevében a hajótulajdonos céget - tették hozzá.

Peter Ronai arról is beszámolt, hogy Philadelphiában megemlékezést tartanak a kacsahajó-balesetben meghalt magyar fiatalokról, és felavatják az emlékükre felállított padot. Az emlékpad Magyarország alakú, rajta lesz a két diák fotója és egy magyar zászló is. A terveket Robert Woodward neves művész készítette - közölte az ügyvédi iroda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.