Nem adta le szlovák személyiét, másodszor is megbírságolták

Másodszor róttak ki bírságot Gubík Lászlóra, aki nem hajlandó átadni szlovák személyi igazolványát és útlevelét. A férfi hónapokkal ezelőtt bejelentette: kérte és a könnyített honosítás eredményeként már meg is kapta magyar állampolgárságát.

Az illetékes nyitrai hivatal immár másodszor rótt ki harminchárom eurós bírságot Gubík Lászlóra, aki nem hajlandó átadni szlovák személyi igazolványát és útlevelét. Erre azért szólították fel őt, mert hónapokkal ezelőtt bejelentette: kérte és a könnyített honosítás eredményeként már meg is kapta a magyar állampolgárságot.

Ilyen esetben viszont elveszíti a szlovákot, északi szomszédunk még mindig hatályos törvénye szerint. Ezt a rendelkezést azonban a lévai születésű, jelenleg budapesti joghallgató alkotmányellenesnek tartja, mert a szlovákiai alaptörvény kimondja: saját akarata ellenére senki sem fosztható meg állampolgárságától. Többször hangsúlyozta azt is, hogy az európai értékrendnek megfelelően kettős állampolgárként kíván élni.

Eddig hivatalosan hat szlovákiai személy jelentette be, hogy felvették a magyar állampolgárságot, de nem hajlandók hontalanul élni a szülőföldjükön, ezért alkotmányos jogaikra hivatkozva nem mondanak le a szlovákról. Gubík Lászlóhoz hasonlóan zaklatják a hatóságok valamennyiüket.

Tavaly a  szlovákiai civil szervezetek petíciót indítottak a szlovák állampolgársági törvény eltörlése érdekében. A több mint húszezer támogató aláírást átadták a pozsonyi belügyminisztériumban, ahol azonban közölték velük: nem áll módjukban intézkedni, mert a törvénymódosítás, illetve a jogszabály eltörlése a parlament hatásköre. Ott azonban leszavazták a Híd-Most párt indítványát, amelyben a hatályos szlovák törvénynek a szlovákiai magyarokat és más kettős állampolgárokat sújtó rendelkezésének eltörlését kérték.

Ezután a Bugár Béla vezette politikai tömörülés képviselői – több mint harminc szlovák kollégájukkal együtt – a kassai Alkotmánybírósághoz fordultak jogorvoslatért. A taláros testület azonban még mindig nem tűzte napirendre ezt a kérést. Többek között emiatt is a hat szlovákiai magyar a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, alkotmányos jogaik megsértése miatt. Jogi képviseletüket Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke vállalta, ingyenesen.

A szlovák állampolgársági törvény, illetve a könnyített magyar honosítás ügye a két szomszéd ország közötti politikai kapcsolatok egyik neuralgikus pontja. Nemrég ezzel kapcsolatban a pozsonyi kormányfő így vélekedett:

– Azok a szlovák állampolgárok, akik saját elhatározásukból és szabadon kérték a magyart is, tisztában voltak a következményekkel, kizárólag tőlük függött, milyen döntést hoznak. Azt se feledjük, hogy az első lépést a magyar fél tette meg a könnyített honosítással. Kormányunk módosítani kívánja a hatályos szlovák állampolgársági törvényt. Megvárjuk, és természetesen figyelembe vesszük az alkotmánybíróság döntését. A módosítás mindenképpen az európai normákon és sztenderdeken alapul majd. Az a célunk, hogy rendezzük azoknak a szlovák állampolgároknak a sajátos helyzetét, akik külföldön élnek, tehát a másik országhoz reális kötődés fűzi őket. Ami pedig a szlovák–magyar vitát illeti, a legjobb megoldás az lenne, ha Budapest eltörölné a könnyített honosításról elfogadott jogszabályt, Pozsony pedig ugyanígy tenne az állampolgársági törvénnyel. Szlovákia továbbra is védelmezni fogja nemzeti és állami érdekeit, ezért csakis kétoldalú szerződés révén rendezhetjük a kettős állampolgárság ügyét. Nem tudjuk teljesen elfogadni azt, hogy Szlovákia állampolgára úgy szerezheti meg a magyart, hogy talán sosem lépett a szomszédos ország területére, s nincs semmilyen kötődése sem ahhoz az államhoz. Ez a gyakorlat eléggé különös értelmezése a nemzetközi jognak – közölte Robert Fico.

Október 23-án Budapesten az első Magyar Becsületrenddel a százéves, rimaszombati (Rimavská Sobota) Tamás Ilonát tüntették ki, aki leányával együtt tavaly lett kettős állampolgár. „Több mint egy éve, minden viszontagságot vállalva, egyik élharcosa annak, hogy a magyarságukhoz ragaszkodó felvidéki közösség tagjai a magyar állampolgárságuk felvétele után a szlovák alkotmány rendelkezéseivel összhangban megtarthassák szlovák állampolgárságukat is – mutatott rá köszöntőjében Orbán Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.