Nem adják ki Belgrádnak a bosnyák háborús bűnöst

Az osztrák őrizetben lévő Jovan Divjak volt tábornokot azzal vádolják, hogy 19 éve részese volt a Szarajevóból szabad elvonulás ígéretével távozó szerb katonák legyilkolásának.

Az osztrák igazságszolgáltatás pénteken elutasította azt a szerb kérést, hogy kiadja Jovan Divjakot, a bosnyák hadsereg háborús bűnökkel vádolt szerb származású tábornokát - közölte Christa Zemanek, Korneuburg bíróságának szóvivője.

A tájékoztatás szerint a szerb " kérést elfogadhatatlannak" minősítették. Ellene két héten belül fellebbezést lehet benyújtani.

Divjakot szerb kérésre, az Interpol által kiadott elfogatóparancs alapján ez év márciusban vették őrizetbe, mert 19 éve részese volt a Szarajevóból szabad elvonulás ígéretével távozó szerb katonák legyilkolásának.

A Divjak terhére rótt, "Dobrovoljacka utcai bűntényként" hírhedtté vált eset 1992 májusában történt, miután Bosznia bejelentette kilépését Jugoszláviából, a boszniai szerbek pedig ostromgyűrűbe zárták Szarajevót. A jugoszláv hadsereg néhány egysége Szarajevóban maradt, de egy megállapodás révén szabad elvonulást kapott. Az ENSZ-békefenntartókkal az élen visszavonuló csapatokat azonban a boszniai hadsereg megtámadta, miután elterjedtek a hírek arról, hogy a boszniai szerbek fogságba ejtették Alija Izetbegovic boszniai elnököt.

Belgrádi adatok szerint 42 jugoszláv katonát és tisztet öltek meg, további 73-at megsebesítettek, illetve 215-öt fogságba ejtettek. Bosznia halogatta a felelősségre vonást, ezért a háborús bűnügyeket vizsgáló belgrádi ügyészség indított eljárást az ügyben.

Divjakot még márciusban óvadék ellenében szabadlábra helyezték, szabadulásáért 500 ezer eurót helyeztek letétbe. Boszniai médiajelentések szerint a pénz a szarajevói kanton kormányától származik. Útlevelét elvették, és nem hagyhatja el Ausztriát. Számos ország értelmiségének és törvényhozásának képviselője mozgósította befolyását annak érdekében, hogy elérje a szerb kiadatási kérelem elutasítását.

Időközben a boszniai igazságszolgáltatás ugyancsak kiadatási kérelmet nyújtott be az osztrák hatóságokhoz, hogy megakadályozza Divjak kiadatását Szerbiának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.