Nem adják fel a cseh euroszkeptikusok

Ha a cseh Alkotmánybíróság kedden úgy dönt, hogy a lisszaboni szerződés nem sérti Csehország szuverenitását, vagyis elutasítja a beadványunkat, akkor jogorvoslatért valószínűleg a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulunk – jelentette be hétfőn a cseh euroszkeptikus szenátorok vezetője.

Jirí Oberfalzer - aki egyébként Václav Klaus államfő feltétlen híve - szerint kollégáival együtt azt kifogásolják, hogy a taláros testület nem tartotta tiszteletben az igazságos és pártatlan ítélkezéshez való jogukat, mert a cseh alaptörvényt nem "eurokomform módon, hanem sajátosan értelmezték", s emiatt a lisszaboni szerződéssel kapcsolatos határozatuk sem lehet tárgyilagos - vélekedett.

Lapunk megkeresésére Tomás Langásek a brnói székhelyű cseh Alkotmánybíróság főtitkára közölte, hogy a szenátorok bejelentése semmit sem változtat az eredeti ütemterven, amely szerint kedden valószínűleg kihirdetik a testület döntését a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban.

Milan Stech, a cseh és morva szakszervezetek konföderációjának az elnöke viszont azt közölte, hogy ők jogorvoslatért a cseh Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert amikor a prágai parlament két háza jóváhagyta az uniós dokumentumot, nem volt szó arról, hogy Csehország mentességet kér az alapjogok chartája alól. - A múlt heti brüsszeli döntés - amely Václav Klaus követelésére született meg - másokkal szemben hátrányos helyzetbe hozza a cseh munkavállalókat, hiszen rájuk majd nem vonatkoznak a charta állta szavatolt szociális és egyéb jogok, amelyek szélesebb körűek, mint a hazai rendelkezések - közölte a szakszervezeti vezető.

A cseh média továbbra is nagy terjedelemben foglalkozik a múlt heti uniós csúcstalálkozón született döntés következményeivel. A Mladá fronta Dnes legnagyobb példányszámú cseh napilap politikai elemzője szerint jó kompromisszum született, mert a cseh államfő tovább már nem lázadozhat. Több neves cseh értelmiségi viszont bírálja a történteket. - Az elnök nem létező veszéllyel riogatott, amikor a Benes-dekrétumokat emlegette. Emiatt a csehek paranoiás nemzetnek tűnhetnek Európa szemében, akiknek rossz a lelkiismerete. Klaus ugyan kivívott valamiféle kivételt, ám ezzel nagy pofont kapott a parlamentáris demokráciánk és a politikai kultúránk, hiszen ő messze túllépte a jogkörét, s ez rövidesen bumerángként üthet vissza a közéletünkben - mutatott rá Jirí Pehe, neves cseh politológus.

 

Václav Klaus euroszkeptikusok tüntetésén, október elején
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.