Nem adják az olajat Ahmadinezsádnak

Iránban dúl a belső hatalmi viszály: a törvényhozás alkotmányellenesnek minősítette Mahmúd Ahmadinezsád döntését, amellyel az államfő a múlt hónapban saját magát nevezte ki ügyvivő olajügyi miniszternek.

Az iráni elnök a minisztériumok összevonására hivatkozva döntött úgy, hogy meneszti Maszúd Mirkazeni olajügyi minisztert, és saját hatáskörébe vonja a tárcát. Erre elvileg lehetősége van, három hónapig a parlament jóváhagyása nélkül is állhat ügyvivő egy tárca élén, ám a törvényhozók szemmel láthatóan attól tartanak, hogy az olajtárca beolvasztása túlságosan nagy hatalmat adni az elnöknek. Hasonlóan vélekedett a lépésről egyébként az alkotmány fölött őrködő Őrök Tanácsa is.

Nem ez az első összetűzés az iráni vezetésen belül. A vitában a végső szót Ali Hamenei ajatollah, a legfőbb vallási vezető mondja majd ki, aki korábban Ahmadinezsád szövetségesének számított. Ám mióta áprilisban felülbírálta az elnök döntését a titkosszolgálati miniszter menesztéséről, már nem vehető biztosra a támogatása. Tovább mérgezi a viszonyt, hogy Hamenei beavatkozására Ahmadinedzsad akkor úgy reagált, hogy tíz napig nem volt hajlandó megjelenni a munkahelyén. A legfőbb vallási vezető ezt tiszteletlenségként értelmezte. Elemzők a háttérben kemény hatalmi harcot sejtenek a konzervatív táboron belül, ahol már megindult a helyezkedés a 2012-es parlamenti választások előtt - írta a Reuters.

Az iráni belpolitikát tegnap egy tragikus haláleset is borzolta. Haleh Sahabi ismert ellenzéki aktivista rövid időre elhagyhatta a börtönét, hogy részt vegyen apja temetésén. Ezzatollah Sahabi az 1979-es forradalom utáni átmeneti parlament tagja volt. Lánya a temetésen rosszul lett és meghalt: az iráni források szerint a rendőrök lecsaptak a temetésen részt vevő közel kétezer emberre és ütlegelték az 55 éves aktivistát, aki a dulakodásban szívinfarktust kapott. Az iráni hatóságok sietve cáfolták, hogy bármi közük lenne a halálához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.