Nem adja ki Szlovákia a kínai ujgurokat

A kínai ujgurok, akik Szlovákiába érkeztek a guantánamói börtönből, nyilvánvalóan terroristák, a kelet-turkesztáni erőszakszervezet tagjai. Ezért nemcsak hazánk, hanem a befogadó ország számára is súlyos veszélyt jelentenek. Reméljük, hogy Szlovákia eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek, és mielőbb kiadja mindhármukat Kínának – közölte pénteken Ji Wang, az ázsiai ország pozsonyi nagykövetségének szóvivője.

A kínai szóvivő hozzátette, hogy hasonló kérelemmel fordultak a svájci, a salvadori, az albániai és a Palaui Köztársaság illetékes hatóságaihoz is, amelyek szintén befogadtak volt kínai ujgur foglyokat.

Megkeresésünkre a pozsonyi kormányhivatalban nem kommentálták a pekingi kérést azzal az indokkal, hogy ez a téma a külügyi és a belügyi tárcára tartozik. Elhárította a kérdésünket Boris Gandel, a pozsonyi külügyminisztérium szóvivője is. Állítása szerint a befogadott ujgurokkal kizárólag a belügy foglalkozik.

Lucia Kirinovicová belügyi szóvivő kifejtette: – Szlovákia nem kíván válaszolni a kínai kérésre. A hazánkba érkezett három személyről egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem terroristák, semmilyen bűncselekményt sem követtek el, amit az amerikai bűnüldöző és igazságszolgáltató szervek is megerősítettek. Kiadatásuk nem jöhet számításba.

A pozsonyi újságok szerint Pozsony jó szolgálatot tett Barack Obamának, aki szeretné végre felszámolni az igazi vagy vélt terroristákat fogva tartó guantánamói börtönt. – Helyénvaló, ha nem adjuk ki őket, mert Kínában alighanem a vesztőhelyen vagy munkatáborban végeznék, amelyhez képest Guantánamo valóságos rekreációs központ – mutat rá Peter Morvay.

Ugyanakkor a pozsonyi Sme neves publicistája – több kollégájához hasonlóan – a döntést meglepőnek tartja, mert Robert Fico kormányfő mindig is kiemelt jelentőséget tulajdonított a szlovák–kínai politikai és gazdasági kapcsolatoknak. Példaként említik Németországot, amely nem volt hajlandó egyetlen ujgurt sem befogadni.

A szlovákiai médiumok beszámolnak arról is, hogy a Szlovákiába érkezett három kínai ujgur másfél évtizeddel ezelőtt a hazai elnyomás elől Afganisztánba menekült, ahol kiképzésben részesülhettek, de ezt senki sem tudta bizonyítani. 2001-ben Pakisztánban fogták el mindhármukat, és a Kubában levő, hírhedt börtönbe kerültek.

Hét évvel később az illetékes egyesült államokbeli bíróság felmentette őket a terrorizmus gyanúja alól, és elrendelte a szabadon bocsátásukat. Ugyanakkor az Egyesült Államokban nem telepedhettek le, új hazát pedig egészen az elmúlt hetekig nem tudtak találni nekik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.