Nem a népet, hanem saját pénzüket számlálták a korrupt kazahok

A kazah statisztikai hivatal illetékesei egyszerűen lenyúlták az idei népszámlálásra elkülönített pénz legalább kétharmadát - jelentette be a közép-ázsiai ország rendőrsége. A 7,6 millió dollárból 5,1 milliónak veszett nyoma.

A februárban és márciusban elvégzett népszámlálásra a helyi kormány 7,6 millió dollárnyi tengét adott. A rendőrségi vizsgálat azonban kiderítette, hogy a cenzus ennek csupán az egyharmadába került - közölte Murat Zsumanbaj szóvivő a Reuters hírügynökséggel. Az 1,14 milliárd tengéből 765 millió kézen közön eltűnt, feltételezések szerint a hivatal alkalmazottai és a lebonyolításban részt vett magáncégek vezetői részesültek ebből.

A statisztikai hivatal egyik helyettes vezetőjét és egy másik, meg nem nevezett személyt letartóztattak az ügyben - jelentette a Reuters. Az olajban és ásványi nyersanyagokban gazdag Kazahsztánt sokszor bírálták azért, hogy nem lép fel erélyesen az országban tomboló korrupció ellen.

Bár tavaly sikkasztás gyanújával az állami olajtársaság vezérkarát is rács mögé juttatták, az uránbányászati társaság vezetőivel egyetemben, a jelek ara mutatnak, hogy a sorok még nem rendeződtek az öt Franciaország nagyságú közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.