Nem a főterrorista robbantott Moszkvában

A két évvel ezelőtti kettős metrómerényletre emlékeznek ma Moszkvában. A nyomozás egyelőre folytatódik a legvéresebb fővárosi merénylet felderítésére, bár a legtöbb részlet hivatalosan már ismert: a szervezők ma már halottak.

A két dagesztáni fiatal nő – egyikük 18 éves sem volt – által elkövetett öngyilkos merényletet  az orosz nyomozók szerint nem Doku Umarov szervezte, noha a legfőbb csecsen terroristavezérnek kikiáltott férfi magára vállalta az akciót. Az Észak-Kaukázust önálló emirátusként elképzelő hadúr helyett a Nyomozati Hatóság (SZK) szerint a szervezés mögött a dagesztáni születésű Magomedali Vagabov állt, akit több – a moszkvai merénylet szervezésében szintén érintett – társával együtt 2010 nyarán likvidáltak az orosz erők egy dél-oroszországi tűzharcban. (A Szövetségi Biztonsági Szolgálat – FSZB – jelentése szerint élve akarták őket elfogni, ám a terroristák fegyveres ellenállása ezt lehetetlenné tette.) Vagabov állítólag Dagesztánban aktív szerepet vállalt a fiatalok toborzásában is, fegyveres harcokhoz és merényletekhez. Ő szervezte be a fiatalkorú elkövetőt és Mariam Sarapova irodalomtanárnőt. (Igaz, a 30 éves nő egyes feltételezések szerint az ő felesége volt, más hírek szerint a 2009-ben likvidált algériai születésű Hamdad ben Zagnuné, akinek alvilági neve Doktor Mohamed volt.)

A Kommerszant orosz napilap értesülése szerint a nyomozást május 29-ig meghosszabbították, miután eddig nem sikerült elfogni az utolsó olyan személyt, aki a merénylettel kapcsolatba hozható. (Ő vezette az öngyilkos nőket a két belvárosi metróállomásra.) Az SZK szerint Vagabov csoportja több más, főként Dagesztánban elkövetet merénylet szervezésével gyanúsítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.