Nem a "fantom" ölt a repülőtéren

Tíz gyanúsítottat keres a rendőrség a hétfői merénylet kapcsán. A Nemzeti Terrorelhárító Bizottság képviselője szerint egyelőre minden verzió esetleges, a pakisztáni kapcsolatoktól a Nogaj Dzsamaaton át a "Kaukázusi Emriátusig". Biztosat csak a vizsgálatok befejezése után lehet mondani – jelentette ki Andrej Przsezdomszkij

A DNS-vizsgálatok alapján biztosnak látszik, hogy nem Vitalij Rozdobugyko követte el a terrorakciót. A robbanás helyszínén az elkövetőből maradt mintákat összevetették Rozdobugyko szüleinek mintáival. Ettől függetlenül az ismeretlenségből előbukkant sztavropoli születésű orosz férfi kapcsolatban állhatott a terroristákkal: Rozdobugyko feleségével és újszülött gyermekével közösen bérelt lakást azzal a csecsen származású nővel, akit egy korábban tervezett bombamerénylet kapcsán tartóztattak le Moszkvában az év elején. A 24 éves nő és férje a hatóságok szerint a Nogaj Dzsamaattal állt kapcsolatban. (A csoportot augusztusban likvidálták a Szövetségi Biztonsági Szolgálat – FSZB – akkori bejelentése szerint.)

A 32 éves Rozdobugyko családjával együtt októberben eltűnt. A szülők bejelentése nyomán a rendőrség már a moszkvai repülőtéri merénylet előtt kereste. Most azonban már körözi, mert elképzelhetőnek tartják, hogy ha elkövetője nem is, de egyik szervezője lehetett az akciónak.

Ugyanakkor hivatalos verzióval sem az Ügyészség alá rendelt Nyomozati Hatóság, sem az FSZB, sem a Nemzeti Terrorelhárító Bizottság (NAK) nem állt elő. Utóbbi képviselője csütörtökön cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint a titkosszolgálatoknak volt előzetes információjuk a készülő támadásról. – Hivatalosan is kijelenthetem, hogy ilyen értesülések sem az FSZB, sem a NAK kezében nem voltak – mondta Andrej Przsezdomszkij.

Miközben a hivatalos nyilatkozatok a biztonsági szint emeléséről szólnak a repülőtereken, közlekedési csomópontokon és a fővárosi metróban, az újságírók három helyen is álbomba becsempészével tesztelték az ellenőrzést. Két helyen sikerrel jártak. A NAK etikátlannak és hisztériakeltőnek nevezte az akciót.

Ráadásul a sajtó Dmitrij Medvegyev is kellemetlen helyzetbe hozta: az elnök csütörtökön meglátogatta a Kreml tövében fekvő metróállomást, ahol egy új biztonsági berendezést mutattak be neki. Távozása után azonban az eszközt szétszerelték, az üzemeltetők pedig levonultak a helyszínről – tudatta az Orosz Hírszolgálat (RSZN), amely megjegyezte azt is, hogy a néhány perccel az elnök távozása után már nem működött az információs automata sem, amelyen keresztül a kamerák előtt Medvegyev még kapcsolatba lépett a diszpécserrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.