Nem úszhatják meg a II. Erzsébetnek tett esküt a kanadaiak

A Kanadai Legfelsőbb Bíróság elutasított egy beadványt, melyben azt kérvényezik, töröljék el a kanadai állampolgárságért folyamodóknak a hűségesküt, amit II. Erzsébetnek angol uralkodónak kell tenni.

A fellebbezést három, állandó kanadai lakhellyel rendelkező lakos nyújtotta be, akik szerették volna megszerezni az állampolgárságot, de nem akartak hűséget fogadni a brit királyi családnak.

BBC megjegyzi, az észak-amerikai országban született állampolgároknak semmilyen esküt nem kell tenniük. Az ügy felperesei azt mondják, a fogadalomtétel sérti a vallási és a lelkiismereti meggyőződést.

Simone Topey rasztafári vallású, Jamaikából származó, valamint Dror Bar-Natan izraeli zsidó kanadai lakosok hangsúlyozták, hogy vallásuk tiltja, hogy bárkinek esküt tegyenek. Topey elmondta, hogy kanadai szeretne lenni, hűséges az országhoz, de nem tehet olyat, amiben nem hisz. Állampolgárrá próbálok válni, nem egy eszközzé – tette hozzá a jamaikai férfi.

A harmadik panaszos, Michael McAtter ír bevándorló szerint az eskü szükségtelen, és sértené a lelkiismereti meggyőződését.

A három férfi ügyvédje azzal érvelt a keddi bírósági tárgyaláson, hogy ha leendő állampolgárok kimaradnak az eskütételből, az nem okoz semmiféle kárt.

A Kanadai Legfelsőbb Bíróság szokásához híven nem indokolta meg a három férfi által kezdeményezett beadvány megtagadásának indokát.

Kanadához hasonlóan korábban Ausztráliában is kellett esküt tenni. Az ausztrálok azonban már húsz éve eltörölték mindezt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.