Nem túl hízelgő listán Orbán Viktor

Nem túl vonzó listán helyezte el Orbán Viktort a német konzervatív lap, a Die Welt. Pénteken, Miért Európa jobboldali populistái az új kommunisták című cikkükben arról írnak, hogy a politikai mellett gazdasági veszélyt is jelentenek a populista pártok, amelyek újabb válságba taszítják az európai gazdaságot. 

A lap fel is sorolja, kikre gondol ezen politikusok esetében, így a listán szerepel Andrej Danko (Szlovákia), Frauke Petry (Németország) Marine Le Pen (Franciaország), Geert Wilders (Hollandia) és Orbán Viktor. A Die Welt szerint az „új jobboldali pártok” antikapitalisták és antiglobalisták, ezek éppen azon értékek, amelyek korábban a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali pártokra voltak jellemzőek. A lap megjegyzi: két országban, Magyarországon és Lengyelországban ezek a politikai erők kormányra is kerültek. 

Utóbbi két államban a Welt szerint már élesben megy a kapitalizmuskritika. A lap által megnevezett közgazdászok rámutatnak, hogy a populista jobboldal lépései azért okozhatnak válságot, mert vezetőik arra törekszenek, hogy az európai gazdasági integrációból visszavegyenek, ez viszont veszélyezteti Európa – és így persze Németország – további fejlődését. Feltűnő változás ezen politikai erők életében, hogy korábban legtöbbjük neoliberális nézeteket vallott.

A jobboldali populisták gazdasági programja csak abból áll, hogy a kisemberek védelmező erejeként lépjenek fel – jegyzik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.