Nem tudni, mire ítélték a kémkedéssel vádolt tudósítót

Megszületett az ítélet Jason Rezaian, a The Washington Post kémkedéssel vádolt iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ügyében - közölte vasárnap az iráni fővárosban a bíróság szóvivője.
Az ítélet tartalmát nem ismertették, annak megfellebbezésére 20 nap áll rendelkezésre. Martin Baron, az amerikai napilap felelős szerkesztője rejtélyesnek és homályosnak nevezte a verdiktet. Szavai szerint egyelőre az sem világos, hogy az ítéletet ismertették-e Rezaiannal és az ügyvédjével.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Washington a részletek ismertetésére vár és sürgette, hogy Teherán ejtse el az újságíróval szembeni vádakat.

A 39 éves kaliforniai születésű Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.

Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek az azzal kapcsolatos remények, hogy Rezaiant el fogják engedni. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzást tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, ám az iszlám köztársaság kormányának részéről kizárták ezt a lehetőséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.