Nem tudni, mennyi van hátra a Kubában raboskodó amerikainak

Ügyvédje szerint a 15 évre ítélt Alan Gross nagyon rossz állapotban van, feladta a küzdelmet, és nem tudni, hogy mennyi ideje van hátra.

„Alan nincs jó helyen. Elmondása szerint feladta. Nem tudom, hogy mennyi ideje van még hátra" – nyilatkozta az ügyfelét épp meglátogató Scott Gilbert a BBC havannai tudósítójának.

Grosst 2009-ben tartóztatták le, miután a helyi zsidó közösségben számítógépeket, telefonokat és egyéb műszaki cikkeket osztott szét, valamint az internet-hozzáférés megkönnyítésén dolgozott. A kubai kormány szerint azonban illegális műholdas eszközöket csempészett az országba, és meg akarta dönteni a hatalmat, ezért később 15 év börtönre ítélték.

Alan Gross (jobbra) a kubai zsidó közösség két vezetőjével a havannai katonai kórházban, 2012-ben.
STR / Reuters

Gross egy, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) által finanszírozott program keretén belül ténykedett a karibi szigeten, ám a kubai rezsim szerint a szervezet célja a jelenlegi hatalom meggyengítése. A helyzetet nem javítja, hogy Gross bebörtönzése után több olyan, a USAID által finanszírozott titkos akcióról is lehullt a lepel, amelyek célja az átmenet elősegítése volt.

A négy éve börtönben ülő, 65 éves férfi egészsége látványosan megromlott az utóbbi időkben. Csontsovánnyá fogyott, egyik szemére állítólag szinte teljesen megvakult, és csípőproblémája is van. Míg korábban sportolt, mostanra a rendszeres testmozgást is elhagyta, és Gilbert szerint „lelkileg is padlón van".

Állítólag akkor lett rajta úrrá komoly depresszió, amikor tavaly júniusban hiába kérte a kubai hatóságokat, hogy meglátogathassa halálán lévő édesanyját. Szoros viszonyt ápoltak, rendszeresen beszéltek telefonon, és amikor áprilisban Gross úgy határozott, hogy éhségsztrájkba kezd, édesanyja volt az, aki kilencnapos ételmegvonást követően lebeszélte fiát az akcióról.

Ügyvédjének megmondta, hogy „így vagy úgy", de jövő májusi születésnapja lesz az utolsó, amit Havannában tölt.

A Martinoticias miami hírportál szerint Gross a közelmúltban feleségétől és kisebbik lányától is búcsút vett, amikor családja meglátogatta. Állítólag korábban már megkérte lányait, hogy többet ne menjenek be hozzá a börtönbe. A portálhoz eljuttatott közleményben Gross felesége elmondta, hogy mióta férje börtönben van, még sosem látta őt ilyen rossz állapotban, és, hogy „nagyon fájdalmas volt, amikor elbúcsúzott a családtól".

Judy Gross egy 2012-es floridai demonstráción, amelyet férje szabadon engedéséért szervezett.
Judy Gross egy 2012-es floridai demonstráción, amelyet férje szabadon engedéséért szervezett.
JOE SKIPPER / Reuters

Gross az Egyesült Államok kormányának havannai tisztségviselőivel sem hajlandó már találkozni, hiszen úgy érzi, Amerika cserbenhagyta őt. „A saját kormányára is rendkívül mérges, amely megfelelő tájékoztatás és kiképzés nélkül küldte őt Kubába. A bebörtönzése óta pedig láthatjuk, hogy tulajdonképpen semmit nem tett a szabadon bocsátásáért" – mondta az ügyvéd a BBC-nek.

Kuba többször is utalt rá, hogy hajlandó lenne tárgyalni Gross szabadulásáról, amennyiben az Egyesült Államok szabadon engedné a kubai ötöknek nevezett, többek között gyilkosság előkészítésével is megvádolt kémek – vagy „öt hős", ahogy Kubában nevezik őket – még börtönben lévő tagjait, ám az USA eddig nem mutatott hajlandóságot erre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.