Se áram, se víz: Nem tudják regisztrálni a menekülteket

Nincs áram és víz a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, így a migránsokat nem tudják nyilvántartásba venni, és az ideiglenes befogadóközpont működése is akadozik - mondta az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-nek csütörtök délután.

A településen reggel óta nincs áram, így feltorlódott a sor a befogadóközpont előtt, a várakozóknak pedig további nehézséget okoz, hogy az eső is folyamatosan esik. Jelenleg valamivel több mint ezren vannak a befogadóközpont környékén. A tudósító nem tudta megmondani, hogy hányan vannak a befogadóközponton belül, mert egyelőre megtiltották az újságíróknak a belépést.

A vöröskereszt élelmiszert és vizet oszt a menekülteknek, ám a hideg és a csapadék ellen nem tudják őket megvédeni, ugyanis nincsenek készleteik sem esőkabátokból, sem izotermiás sürgősségi takarókból. A migránsok fáznak, a legtöbbjük nyári, a meleg időjárásnak megfelelő ruhát visel, nem számítottak ugyanis arra, hogy ilyen hamar lehűl a levegő. Az eső ellen szemeteszsákokból készített "esőkabáttal" védekeznek.

Dél-Szerbiában az utóbbi néhány napban reggelente 10 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Az M1 tudósítója olyan migránsokkal is beszélt, akik egy nappal korábban a várakozást megunva a 72 órás szerbiai tartózkodást biztosító dokumentumok nélkül indultak el Belgrádba, ám a rendőrség elfogta őket, és visszaszállította Presevóba.

A szerb-macedón határ melletti településre csütörtökre virradóra mintegy 2500, a délelőtt folyamán pedig további több mint ezer migráns érkezett, ám nem tudnak továbbhaladni a nyilvántartórendszer leállása miatt. Hozzájuk további ezrek fognak csatlakozni, a macedón és szerb hatóságok ugyanis újabb vonatok érkezéséről számoltak be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.