Nem tetszik a kínaiaknak Obama és a dalai láma találkája

Az állami média barátságtalan lépésnek tartja, hogy az amerikai elnök együtt reggelizett a dalai lámával, ráadásul „jó barátjának” nevezte.

„A tűzzel játszik, aki egy szeparatistával barátkozik, és sokat árthat Kína és az Egyesült Államok közötti kölcsönös bizalomnak. Ezen túl rontja Obama, mint vezető hitelét is, amiért megszegi a Kína felé vállalt kötelezettségeit Tibettel kapcsolatban” - írta a Hszinhua állami kínai hírügynökség csütörtökön imareggeli előtt.

Obama nem négyszemközt találkozott a vallási vezetővel, de a csütörtöki imareggelin „jó barátjának” nevezte a dalai lámát, és megjegyezte, erőteljes példája annak, hogy mit jelent a gyakorlatban a könyörületesség.

Hong Lei kínai külügyi szóvivő pénteken közölte, Peking nem nézi jó szemmel, hogy bármely ország beleavatkozzon Kína belügyeibe, különös tekintettel Tibet helyzetére. A dalai lámát politikai száműzöttnek nevezte, aki a vallás leple alatt régóta Kína-ellenes szakadár tevékenységet folytat.

Kína régóta ellenzi a dalai láma és külföldi államfők találkozásait, és azon országok, melyek gazdaságilag nagy mértékben függnek az országtól, igyekeztek nem kivívni Peking haragját. A Dél-afrikai Köztársaság három alkalommal tagadta meg a vízumot a dalai lámától, a Nobel-békedíjasok 14. csúcstalálkozójára sem adtak beutazási engedélyt számára.

Decemberben Ferenc pápa sem volt hajlandó fogadni a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt, mondván az a Vatikán számára kellemetlenségekhez vezethetne.

Amikor David Cameron úgy döntött, találkozik vele, az diplomáciai botrányhoz vezetett: kínai-brit miniszteri szintű találkozók maradtak el, és a kínai parlament elnöke is lemondta londoni látogatását amiatt, hogy Cameron 2012 májusában találkozott a dalai lámával.

A Nobel-békedíjas vallási vezető egyébként  korábban háromszor találkozott és beszélgetett személyesen Obamával.

Gattyán György is részt vett az imareggelin

A csütörtöki rendezvényen Gattyán György magyar üzletember is részt vett - írja a Hír24. A Forbes magazin leggazdagabb magyarokat felsorakoztató listájának élén álló Gattyán Facebook-oldalán számolt be róla, hogy részt vett a 63. Nemzeti Imareggelin.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.