Nem tetszett a színielőadás a neonáci megyeelnöknek, ezért leállíttatta

Marián Kotleba, a neonáci Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnökének parancsára állítottak le egy előadást a breznói Jan Chalupka Színházban. A besztercebányai megyeelnöknek nem tetszett, hogy csúnyán beszélnek a darabban.

A Kovaci című előadást maga Marián Kotleba rendelte meg március 14-re, a pedagógusok kitüntetése alkalmából – írja a parameter.sk. A Denník N beszámolója szerint a darabot már az előadás előtt cenzúrázta a megyei hivatal. A színészeknek azt mondták, mellőzzék a csúnya kifejezéseket.

- Ha a szövegben az a szó van, hogy k*rva, mégsem mondhatom azt, hogy Orleans-i szűz... - mondta Alzbeta Vagadayová színésznő, aki a cenzúrázás miatt nem is akart színpadra állni. Végül mégis megtette, s éppen ő állt a színpadon, amikor a hivatal egyik munkatársa a súgónak azt mondja, hogy fejezzék be az előadást.

A darabot nem más, mint a besztercebányai megyei hivatal oktatásügyi főosztályának munkatársa állíttatta le, a közönségben ülő Marián Kotleba parancsára. A nő azzal fenyegetőzött, hogy összehúzzák a függönyt, ha nem fejezik be maguktól az előadást.

- Úgy mentünk le a színpadról, mint az ostobák közül is a legostobábbak - szögezte le Vagadayová, aki hozzátette, a cenzorokat nem is a csúnya szöveg akaszthatta ki, hanem azok a részek, amikor a főhős német kovács azt mondja, hogy bárki pofán vághatja őt azért, mert német.

- Mi jön ezután, a csillagokat kell majd kiaggatnunk? - tette fel a kérdést Vagadayová.

Július Obernauer, a főhőst alakító színész szerint ilyesmit még az előző rezsim alatt sem éltek meg.

A szlovák lapok magyarázatot vártak a történtekre a Besztercebányai Megyei Hivataltól, de onnan nem jött válasz. A Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt a március 5-ei parlamenti választásokon bejutott a szlovák törvényhozásba, ahol 14 képviselője foglalhat majd helyet. A neonáci pártot próbálják betiltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.