Nem tartja veszélyesnek az oroszokat az EU főképviselője

Egy destabilizált Oroszország senkinek nem érdeke – szögezte le Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Peking Egyetemen tanuló hallgatók előtt szerdán.

A kétnapos látogatáson a kínai fővárosban tartózkodó Mogherini azt hangoztatta, hogy a Moszkva elleni szankciók azért vannak életben, mert az ukrajnai konfliktus fegyverszüneti megállapodását nem hajtják végre maradéktalanul.

Az uniós tisztségviselő nem látja Oroszországot sem destabilizáló tényezőnek, sem a biztonságot veszélyeztető hatalomnak, de mint fogalmazott, Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértése általános aggodalmat keltett a világon.

Mint mondta, Európa azt szeretné elsősorban elérni, hogy megszűnjön az erőszak Kelet-Ukrajnában. Az európaiak erőfeszítése arra irányul – hangsúlyozta -, hogy a felek a minszki megállapodásokat teljes mértékben végrehajtsák és az EU konkrétan ehhez hozzá is járul.

Mogherini kijelentette: nem győzi hangsúlyozni, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat az unió csupán eszköznek tekinti, s csak addig kívánja fenntartani, amíg a minszki megállapodások végrehajtása nem teljesül maradéktalanul.

Oroszországgal kapcsolatban még kifejtette: Moszkva sok területen, így például az iráni nukleáris programmal kapcsolatos tárgyalásokon konstruktív partnerként viselkedett.

"Egy destabilizált és elszigetelt Oroszország nem érdeke az Európai Uniónak, egyértelműen nem érdeke az orosz embereknek és úgy vélem nem érdeke az orosz vezetésnek sem, habár erről nekik kell dönteniük" – állapította meg Federica Mogherini a Peking Egyetemen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.