Nem szeretik az iszlámelleneseket Ausztriában

Osztrák politológusok szerint nem sikerült megvetnie a lábát az iszlámellenes Pegida mozgalomnak Ausztriában.

Benjamin Opratko szerint ennek az az oka, hogy a mozgalom a szélsőjobboldali híveken túl nem tudott szélesebb társadalmi réteget megszólítani. A szakértő kijelentette: a Pegidának nincsen jövője Ausztriában.

Az iszlámellenes mozgalom legutóbb vasárnap Grazban tartott tüntetést. A Pegida-megmozduláson 150-en, az ellentüntetésen csaknem ezren vettek részt.

Ausztriában a korábbi iszlámellenes megmozdulások alkalmával is sokkal több ellentüntető vonult fel, mint tüntető. A február elején Bécsben tartott tüntetésen 350 iszlámellenes és 5000 ellentüntető, Linzben 150 Pegida-hívő és csaknem 1800 ellenző volt jelen.

Az ilyen jellegű mozgalmaknak az a célja, hogy a nyilvánosság előtt mutassa meg erejét – mondta a szakértő és hozzátette: mivel Ausztriában sokkal többen voltak az ellentüntetők, a Pegida-szimpatizánsok "mi vagyunk a nép" felkiáltása igen furcsán hangzik.

A politológus szerint az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ), amely ugyanazt az iszlámellenességet vallja, mint a mozgalom, nincs szüksége a Pegidára. "Mi vagyunk az igazi Pegida" – idézte a szakértő Heinz-Christian Strachénak, az FPÖ vezetőjének szavait és hozzátette: a párt ugyanakkor többször kiállt a mozgalom mellett, és nyíltan szimpatizál is vele, hiszen több képviselőjét is kiküldte a megmozdulásokra.

Benjamin Opratko úgy vélte: a Pegida kétségbeesetten próbál egy polgári képet kialakítani magáról, tette ezt akkor is, amikor az FPÖ volt politikusát, Ewald Stadlert nyerte meg tanácsadójának. A németországi mozgalom jobban képviseltette magát a különböző társadalmi rétegekben, olyan problémákat vetett fel, amelyekre érdemes odafigyelni – mondta a politológus.

A drezdai központú Pegida mozgalom tavaly októberben kezdte el tüntetéssorozatát. Felvonulásai eleinte egyre több embert vonzottak, ám az utóbbi hónapokban a mozgalom németországi ága is vesztett lendületéből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.