Nem sokat változik az orosz embargós lista

Az orosz kormány jóváhagyta azoknak a termékeknek a listáját, amelyekre meghosszabbítja a Moszkva elleni nyugati szankciókra válaszul tavaly augusztusban életbe léptetett behozatali tilalmat.

A részleteket egyelőre nem tették közzé, de Dmitrij Medvegyev kormányfő elmondta, hogy – néhány bioterméktől eltekintve – lényegében változatlan marad az embargós áruk köre. Vagyis a tilalom továbbra is vonatkozik például a marha- és sertéshúsra, a hal- és rákfélékre, a tejre, a tej- és élelmiszer-ipari termékekre, a zöldségekre, felvágottakra – közölte.

Az importstopot 2016. augusztus 5-éig hosszabbították meg, és előzőleg Alekszandr Tkacsov utalt arra, hogy a lista bővülhet például a virágokkal és az édesipari termékekkel – írja a Newsru.com orosz internetes hírportál.

Medvegyev azt is hangoztatta, hogy a döntést nem politikai, hanem elsősorban gazdasági megfontolásokból hozták, de Oroszország és az EU viszonyának függvényében változhat az érintett termékek köre. „Ez a lista természetesen nem állandó. Egy sor tényezőtől függően módosulhat. Egyebek közt attól függően, hogy miként alakulnak a kapcsolataink az európai partnerekkel és egy sor más partnerországgal” – idézte a portál a kormányfőt.

Az orosz agrártermelők azt kérték, hogy minél tovább tartsák érvényben az embargót – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: a csaknem egy éve életbe léptetett korlátozások – például az élelmiszerárak emelkedése miatt – érzékenyen érintették ugyan Oroszországot, de lendületet adtak a mezőgazdaságnak, amely most viszonylag dinamikusan fejlődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.