Nem repülhetnek be orosz légitársaságok az ukrán légtérbe

A kijevi kormány megtiltotta pénteken az Ukrajnába történő berepülést az orosz légitársaságoknak, elsősorban az Aeroflotnak és a Transzaerónak.
Az ukrán állami légiközlekedési szolgálat közleménye szerint a tilalom október 25-én lép életbe.

A kabinet a döntését az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) határozata alapján hozta meg.
Kijev megtiltotta az orosz légitársaságok gépeinek a területe fölötti átrepülést is abban az esetben, ha orosz katonákat, katonai, illetve kettős - polgári és katonai - alkalmazású eszközöket szállítanak.

A kormány sajtószolgálatának közlése szerint Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kijelentette: "semmi keresnivalójuk orosz repülőgépeknek az ukrán repülőtereken".

Petro Porosenko elnök szeptember 16-án írta alá azt a rendeletet, amellyel életbe léptette az RNBO szeptember 2-i határozatát "az Oroszország, illetve más, a Krím félsziget elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval összefüggésbe hozható országok" magán- és jogi személyei elleni szankciók bevezetéséről. A "feketelistára" 105 jogi és 388 magánszemély került fel. Az indoklás szerint a felsorolt személyek "valós, illetve potenciális fenyegetést" jelentenek Ukrajna "nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi egységére" nézve. A listán szereplő vállalatoknak és magánszemélyeknek a pénzügyi és üzleti tevékenység mellett megtiltotta az Ukrajnába való belépést, az ország területén keresztüli áthaladást, illetve szállítást.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a rendeletet szeptember 22-én hirdették ki a hivatalos közlönyben, viszont a dokumentum a szankciók alá vontak listája nélkül jelent meg. Jacenyuk arra az álláspontra helyezkedett, hogy ennek ellenére a büntetőintézkedéseket haladéktalanul életbe kell léptetni a listán szereplőkkel szemben. Nem zárta ki, hogy szükség esetén a lista még további nevekkel bővülhet.

A miniszterelnök az orosz légitársaságok berepülésének megtiltása mellett utasította a kormányszerveket, hogy a listán szereplő vállalatokat zárják ki az állami megrendelésekben való részvételből. Utasította továbbá a speciális kommunikációs és távközlési állami szolgálatot, hogy haladéktalanul állítsa le a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat programjainak frissítését, és szüntessék meg a cég programjainak használatát a kormányzati szerveknél.

Denisz Kosztrzsevszkij, a kijevi Zsuljani nemzetközi repülőtér igazgatótanácsának vezetője az Interfax-Ukrajinával közölte, hogy akár 30 százalékos bevételkiesést is okozhat a légikikötő számára az orosz légitársaságokkal szemben életbe léptetett szankció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.