Nem osztja Orbán véleményét a szlovák elnök

A szlovák államfő megvédi az Európai Unió által elfogadott szankciókat, melyeket Oroszország ellen hoztak, még ha ez Szlovákia számára gazdasági veszteséget is jelenthet.
Andrej Kiska Facebook-bejegyzésében reagált az Oroszország ellen hozott szankciók körüli vitára, azt követően, hogy a büntető intézkedéseket többen, köztük a szlovák kormányfő, Robert Fico is bírálták. Ha egy ország megsérti a nemzetközi és az emberi jogokat, akkor a világ demokratikus részének óvintézkedéseket kell tennie - fogalmazott az elnök.

Szlovákia történelme során kétszer is megtapasztalta, milyen az, amikor egy kis ország egy nagyobb országnak van kiszolgáltatva. Először 1938-ban, amikor Csehszlovákiát a náci Németországhoz csatolták, majd 1968-ban a kommunista rezsim idején. Ezért Szlovákiának az elsőnek kell lennie azok közt, akik a demokratikus országokkal közösen fellépnek egy ilyen helyzetben, amikor egy állam uralni vagy megfélemlíteni akar másokat.

Kiska megemlíti, hogy a szankciókat minden EU-s ország beleegyezésével fogadták el. A döntés várhatóan gazdasági veszteséget okoz az országnak, de ezzel meg kell békélni. A köztársasági elnök szerint az üzleti érdek nem állhat a szabadság és a demokrácia felett.

Az Oroszország elleni szankciókat Orbán Viktor, magyar kormányfő is bírálta péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Lábon lőttük magunkat". Közlése szerint egyetért Robert Ficoval abban, hogy a "Nyugat által szorgalmazott" szankció politikája többet árt Magyarországnak, mint az oroszoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.