Nem ölték meg a Charlie Hebdót

– Muszáj megállnunk egy kicsit, gondolkodnunk kell, hogyan tovább a Charlie Hebdo elleni támadás után. Néhány kolléga el is utazott egy időre – mondta lapunknak Gérard Biard, a francia szatirikus hetilap főszerkesztője. Egy dologban biztosak: folytatni akarják, ám a Charlie Hebdo következő száma csak február 25-én jelenik meg. Marad a stílus és a tartalom.

Tizenketten meghaltak a szerkesztőség ellen éppen egy hónappal ezelőtt elkövetett merényletben, amely nemcsak Franciaországot, hanem az egész világot megrázta. Az áldozatok között volt az újság öt vezető karikaturistája, Cabu, Charb, Honoré, Tignous és Wolinski is.

Gérard Biard (balra) egy párizsi sajtótájékoztatón
Gérard Biard (balra) egy párizsi sajtótájékoztatón
Yoan Valat / MTI/EPA

– Némi félelem van bennünk, hát persze, ez óhatatlan – mesélte az 56 éves főszerkesztő. A kérdésre azonban, hogy módosul-e a Charlie Hebdo tartalma vagy stílusa, tétovázás nélkül rávágta: – Nem változtatunk semmin. Ez eszünkbe sem jutott!

A véres terrortámadás után egy héttel újra megjelent az újság, és a Franciaországban csak a „túlélők lapjaként” emlegetett számból több mint hétmillió példány fogyott el. Korábban a példányszám hatvanezer volt, de a merényletet követően készült lapból – amelynek a címoldalán Mohamed próféta „Charlie vagyok” táblát tart – először hárommillió példányt nyomtak. A sosem látott kereslet miatt ezt emelték öt-, majd hétmillióra.

Noha a bevételt tragikus esemény emelte meg, az így keletkezett haszon segít fenntartani a mindeddig anyagi nehézségekkel küszködő újságot. Sőt, az első egymillió példány bevételét a Charlie Hebdo teljes egészében megkapja, mert szolidaritásból a nyomda és a terjesztőcég is ingyen vállalta a munkát. A lapvezetés ugyanakkor bejelentette, hogy a profitot kizárólag az újság működtetésére fordítják, osztalékot a részvényeseknek nem fizetnek. A támadás óta befolyt adományokat pedig az áldozatok hozzátartozóinak adják.

– A bírálatokhoz már hozzászoktunk – reagált Gérard Biard a januári merénylet után is folyamatosan érkező kritikákra, miszerint a Charlie Hebdo rajzai sérthetik egyesek érzékenységét. Azt viszont kifogásolta, hogy főleg az angolszász sajtó, például a The New York Times, nem volt hajlandó közölni a Mohamed-karikatúrát ábrázoló címlapot. – Még mindig nem értik, hogy mit ért támadás. Nemcsak egy szerkesztőséget, hanem egy jelképet is: a szólásszabadságot és a világiságot. Amikor nem publikálják a túlélők lapjának címoldalát, ezt a jelképet nem teszik közzé – hangsúlyozta Biard, aki huszonkét éve ír a szatirikus hetilapba, tizenöt éve pedig főszerkesztőként irányítja.

„Megbosszultuk Mohamed prófétát, megöltük a Charlie Hebdót!” – kiáltott fel a két merénylő egyike, miután lemészároltak egy tucat embert. A Charlie Hebdo azonban nemcsak túlélte a terrorakciót, hanem meg is erősödött. Míg a támadás előtt tízezer előfizetője volt, a számuk mostanra meghaladta a kétszázezret. A Kouachi testvérek a kevéssé ismert réteglapot nemzetközi jelenséggé változtatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.