Nem nyomoznak az NSA után a németek

A szövetségi legfőbb ügyészség szakértői azt javasolták, hogy ne induljon eljárás az NSA-nak és brit partnerszervezetének, a GCHQ-nak a német állampolgárok adatait érintő tevékenységével kapcsolatban és Angela Merkel mobiltelefonjának lehallgatása ügyében se – derül ki a WDR és az NDR regionális közszolgálati műsorszóró társaságok és a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap szerdai értesüléseiből.

A szakértők szerint egy esetleges nyomozás során nem találnának hiteles, sikeres eljáráshoz vezető dokumentációt az NSA németországi vonatkozású tevékenységéről és nem valószínű, hogy az amerikai ügynökség adna ilyen anyagokat. Ezért csupán szimbolikus jellegű vizsgálatot lehetne lefolytatni - írták a szakértők a szövetségi legfőbb ügyésznek, Harald Rangénak megküldött jelentésben, eltanácsolva ettől a hatóság vezetőjét.

Harald Range még nem döntött az ügyben, de a kiszivárgott jelentés nagy felháborodást keltett ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek körében. A legnagyobb ellenzéki párt, a Baloldal szerint a legfőbb ügyészség "elferdíti" a jogszabályokat. A vizsgálat megtagadása azt jelenti, hogy "az igazságszolgáltatás nem tárja fel Németország történetének legnagyobb, alapvető jogokat érintő jogsértését" - mutatott rá nyilatkozatában Bernd Riexinger, a párt társelnöke, aki szerint tisztázni kell, hogy az ügyészség vajon a kormány nyomására állt-e el az eljárástól.

A Zöldek részéről Renate Künast, a törvényhozás alsóháza (Bundestag) jogi és fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke kijelentette, hogy a legfőbb ügyésznek a bizottság előtt kell magyarázatot adnia a nyomozóhatóság álláspontjára. Hozzátette, tévedés, hogy nincsenek bizonyító erejű dokumentumok az NSA-ügyben, és felszólította az igazságügyi minisztériumot, hogy tegyen lépéseket a titkos megfigyelési ügy alapos kivizsgálásáért.

Tiltakozott az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club is, amely az Emberi Jogok Nemzetközi Ligája (ILHR) és a Digitalcourage nevű egyesülettel közösen feljelentést tett a kormány és a titkosszolgálatok vezetői ellen, amiért szerintük összejátszottak a jogsértő eljárással adatokat gyűjtő NSA-val. Felfoghatatlan, hogy a legfőbb ügyészség eljárás nélkül miként juthat arra a következtetésre, hogy nincsenek bizonyítékok - emelte ki a Chaios Computer Club szóvivője.

Az NSA-tól 2013-ban kiszivárogtatott dokumentumok szerint az amerikai szolgálat kiterjedt adatgyűjtő tevékenységet folytatott Németországban, és legkésőbb 2002-től megfigyelte az akkori német kancellár, Gerhard Schröder, majd 2005-től Angela Merkel kancellár mobiltelefonját. Egyedül Merkelről több mint 300 jelentés készülhetett.

A leleplezés feszültséget okozott a német és az amerikai kormányzat viszonyában. Berlin kezdeményezte, hogy kössenek megállapodást az egymás elleni kémkedés tiltásáról, de a washingtoni vezetés ellenállása miatt ez a terv lekerült a napirendről.

Az ügy feltárására a Bundestag áprilisban vizsgálóbizottságot alakított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.