Nem maradnak Németországban a náci kincsek

Egy külföldi egyesületre hagyta végrendeletében az egész gyűjteményét a tegnap elhunyt Cornelius Gurlitt, a náci kincsek őrzője. 

Az idős műgyűjtő ellen három éve indított eljárást a bajor ügyészség: Gurlittot azzal gyanúsították, hogy jogtalanul van nála a több mint ezer, apjától örökölt kép, amelynek egy része a nácik által zsidóktól elrabolt műtárgy.

A képeket 2012 februárjában foglalta le a müncheni rendőrség. Gurlitt ellen eredetileg adócsalás gyanúja miatt kezdtek nyomozni, ekkor derült fény a fantasztikus - Matisse-tól Picassón át Liebermannig főként modern festők műveiből álló - titkos gyűjteményére.

Gurlitt végrendeletében – amelyről a Süddeutsche Zeitung szerzett tudomást – arról rendelkezik, hogy a gyűjtemény maradjon egyben és kerüljön külföldre.

Spekulációk szerint Ausztria vagy Svájc jöhet szóba, a német hatóságok eljárása miatt Gurlitt kizárta, hogy hazája kapja a festményeket. Az egy hónappal ezelőtt kötött megállapodás a német illetve a bajor kormánnyal továbbra is érvényes, vagyis a képeket előbb megvizsgálja a szakértői bizottság, és amelyikről bebizonyosodik, hogy elüldözött zsidóktól zsákmányolták, azt visszaadják az örökösöknek. A többi festmény viszont mehet a Gurlitt által kijelölt külföldi egyesületnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.