Nem megy vissza Hágába Seselj

Vissza kellene mennie a hágai Nemzetközi Törvényszékre a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seseljnek, a bírói testület ugyanis március 31-én hirdet ítéletet ügyében. Az ideiglenesen szabad lábra helyezett politikus azonban kijelentette: esze ágában sincs Hágába utazni, Belgrádban viszont bíróság elé áll.

A Danas című szerb napilap pénteken közölte a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökének kijelentését, miszerint megkezdődött kiadatása a Nemzetközi Törvényszéknek, ennek első állomásaként pedig meg kell jelennie a belgrádi felsőbb bíróság előtt. Mint mondta: nem szökik meg, elmegy a meghallgatásra, és meg fogja indokolni, miért jogellenes a kiadatása. Kiemelte, hogy beszédében az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozik majd, amelyet Szerbia is aláírt, és amely – folytatta az ultranacionalista politikus –, passzív ellenállást fog tanúsítani.

A hágai Nemzetközi Törvényszék tavaly májusban jelezte, hogy Seseljnek vissza kell térnie, a belgrádi bíróságnak pedig arról kell döntenie, teljesültek-e a kiadatáshoz szükséges feltételek.

A Blic című szerb napilap ugyanakkor úgy értesült, hogy a belgrádi eljárás biztosan nem ér véget március 31-e előtt, így Seselj nem lesz ott az ítélethirdetésen, és az április 24-i előre hozott parlamenti választások előtt már biztosan nem megy vissza Hágába.

A SRS elnöke szerint a kormány nagyon nehéz helyzetben van, és Alekszandar Vucsics miniszterelnök tisztában van azzal, hogy mivel járna, ha a választások előtt kiadná Hágának Seseljt. A nacionalista politikus már 2014 novemberében – amikor ideiglenesen szabadon engedték – árulónak nevezte a belgrádi vezetést, emlékeztetett arra, hogy néhány éve még Tomislav Nikolics államfő és Alekszandar Vucsics kormányfő is az ő tanítványa és követője volt.

Vojiszlav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014 végén súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. Seseljt egyebek mellett a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolják.
Pere 2007-ben kezdődött meg, azóta húzódik. Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például "Nagy-Szerbia országok szerbek lakta területeivel. Többször is kijelentette: önként nem tér vissza Hágába, a – korábbi szövetségeseiből álló – szerb kormánynak kell őt letartóztatnia és kiadnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.